Entinen tanssija, nykyinen näyttelijä, ohjaaja ja lennonopettaja elää hetkessä

”Ei ollut mun vuoro vielä”, toteaa Sami Saikkonen 27.9.2021 tapahtuneesta lento-onnettomuudesta, jossa kone putosi maahan ja hänen konetta lentänyt ystävänsä menehtyi. Sami joutui teho-osastolle kahdeksaksi vuorokaudeksi, kun hänen ruhjoutuneita kasvojansa korjattiin leikkauksin. Onneksi niin aivot kuin silmätkin sekä leuka olivat säilyneet rytäkässä vahingoittumattomina, joten hän on voinut kuntoutumisen jälkeen jatkaa elämäänsä lähes entiseen tapaan. Onnettomuuspäivän tapahtumat ovat kuitenkin pyyhkiytyneet muistista.

Sami kertoo, että lentäjillä vakavasta onnettomuudesta selviämispäivästä tulee uusi syntymäpäivä – elämää kun saattaa tuollaisen tapahtuman jälkeen katsoa aivan uusin silmin.  ”Tällä logiikalla olen nyt vähän yli 3 kuukautta vanha”, hän hymyilee. Samin aiemmin määritelty syntymäpäivänsä osuu vuodelle 1966, joten nuorentumista tapahtui kokonaista 55 vuotta. ”En kuitenkaan koe, että omat arvoni olisivat kovin suuresti muuttuneet, vaikka tapahtumalla jotakin vaikutusta on vääjäämättä ollutkin. Olen aina ollut tietoinen elämän rajallisuudesta. Moni moottoripyöräilevä ystäväni on mennyt ennen aikojaan ja tämä oma onnettomuus vielä vahvisti läsnä olevan hetken arvoa. Sitä pitää vaalia ja kunnioittaa, eikä elämää kannata kuluttaa kiukutellessa.”

Sami kuuluu ensimmäisiin BEMER®-terapian käyttäjiin Suomessa

Sami tanssi Kansallisbaletissa 18 vuotta, aina vuoteen 2010 asti. Polvia oli leikattu kuuteen kertaan, akillesjänne oli katkennut ja selkä oli alkanut vihoitella. ”Bemer tuli mukaan kuvioihin ihan tanssiuran lopussa, vuonna 2009 lähinnä selkävaivojeni vuoksi. Jotenkin heti huomasin, että sillä oli hyviä vaikutuksia kehooni”, Sami muistelee. Vuosi 2009 oli juuri se vuosi, jolloin Merja ja Nils Kämpe alkoivat tuoda Bemer-laitteita maahan, joten Sami oli silloin ensimmäisten suomalaisten Bemer-terapian käyttäjien joukossa.

”Olen käyttänyt hoitoa siitä alkaen jatkuvasti. Tunnen hoidon pienenä kihelmöintinä esimerkiksi varpaissa ja sormissa, mutta myös vaihdellen siellä, missä vaivaa on. Juuri eilen tunsin pirinää selässä ja selkää ehkä vielä kuvataankin”, kertaa Sami tuntemuksiaan. ”Uniohjelmaa käyttäessä minulle tulee lämmin ja heitän ainakin puolet peitosta syrjään. Uniohjelman jälkeisenä aamuna myös janottaa selvästi enemmän. Lämmön lisääntymisen on huomannut vaimokin – olen kuulemma kuin lämpöpatteri yöohjelman ollessa päällä.”

”Olen vuosien varrella toipunut kaikista loukkaantumisistani hyvin ja nopeasti – liekö Bemerillä osuutta asiaan. Mistään hinnasta en kyllä hoidosta luopuisi!”

Iloisena ja pelottomana eteenpäin – aikaa myös itselle

Vaikka onnettomuuskokemus oli todella raju, on pelon tunteet kuitenkin pysyneet poissa sekä ilo ja luovuus tallella. Sami on jo käynyt lentosimulaattorissa ja lentänyt matkustajana joululomalle etelään, eikä tuntenut pelkoa kummallakaan kerralla lainkaan. Hänellä onkin suunnitelmissa jatkaa lennonopettajana, jos vain saa lääkäriltä puhtaat paperit. ”Seuraava steppi on mennä kollegaopettajan kanssa pienkoneeseen kokeilemaan”, hän kertoo.

Suunnitelmissa on myös Lokki Joonatanin ja Pikku prinssin ajatusmaailmaan pohjautuvan esityksen tekeminen tapahtuneesta ja tulevana keväänä on parhaillaan käännettävänä olevan näytelmän ohjaustyö. Tämä sydäntalvi saa mennä nyt ihan vapaalla, omaan hyvinvointiin keskittyen.

”Vaikka olen aina liikkunut paljon, en ole koskaan monen yllätykseksi pitänyt liikunnasta. Tanssi on ollut minulle ensisijaisesti ilmaisua, liikunta tuli siinä sivussa, kuin vahingossa. Esimerkiksi salilla käynti ei ole minua innostanut, mutta nyt olen joogannut joka päivä, ainakin viisi minuuttia. Vaimolla lienee tässä osuutensa asiaan, koska hän on valmistunut joogaopettajaksi näyttelijän ammattinsa ohella. Onnettomuuden jälkeen motivaatio pitää itsestä huolta ihan arjessakin on noussut ainakin tuhat prosenttia, sen olen huomannut.”

BEMER®-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

Bemer-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan niistä kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa lihaksilla, luilla, iholla tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset toimia, uusiutua ja toipua. Tällöin solujen energian- ja lämmöntuotannolla on myös tilaisuus parantua.

Terapia ei lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan tiettyä oiretta tai parantamaan tiettyä sairautta, vaan se toimii laajemmin, tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena kehollamme on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla. Se siis auttaa kehoa toimimaan sillä tavalla, kuin sen luonnollisesti kuuluisikin.

Lämmin kiitos Samille haastattelusta sekä onnea toipumiselle ja jatkosuunnitelmille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *