Nurmeksessa asuva Pirjo Harju täyttää tammikuussa 70 vuotta.

Hän elää arkeaan kauniissa maisemissa lähellä luontoa. MS-taudista johtuen liikkuminen on ollut haasteellista jo pitkään ja samoin hyvää arkea haittasi merkittävästi jatkuva väsymys, uupumus.

MS-tauti on keskushermoston tulehdussairaus, joka vaurioittaa hermoja suojaavaa myelliiniä. Vauriot heikentävät hermoimpulssien sähköisten viestien kulkua hermosäikeissä. MS-tauti eli multippeliskleroosi on etenevä sairaus, jossa tulehdusreaktioiden aiheuttamat vauriot johtavat toimintakyvyn pysyvään heikkenemiseen. Oireita ovat esim. näköhäiriöt, uupumus ja lihasheikkous.  MS-tautiin ei ole parantavaa lääkettä.

“Olen käynyt fysikaalisessa BEMER-terapiassa kolme vuotta Kinesiocenterissä täällä Nurmeksessa. Fysikaalinen verisuoniterapia aloitettiin niin, että kävin joka päivä yhden viikon ajan fysioterapeutti Mika Mustosen hoidossa. Siitä viikosta oli jo niin selvät tulokset, että päätin jo silloin jonain päivänä hankkia oman laitteen. Nyt ihan oma BEMER on ollut minulla kotonani noin puoli vuotta.” sanoo tyytväisen oloinen Pirjo Harju.

Pirjo pitää päiväkirjaa terapian käytöstä ja siitä saaduista tuloksista.

“Nyt kävelen paremmin ja raput ovat paljon helpommat kulkea. Tytär sanoikin, että kävelen kuin muutkin ihmiset, kun olimme yhdessä kaupassa. Aikaisemmin rollaattori tai ainakin keppi oli välttämätön kaveri. Nyt voin kulkea välillä ilman keppiäkin.”

MS-tautiin liittyvä uupumus on katala.

Se vie pohjan pois mukavilta arkiaskareilta. Pirjo kertoo nyt jaksavansa paremmin. “Vireystasoni on noussut huomattavasti ja tekemättömät työt ovat kohta tehty, onneksi niitä tulee koko ajan lisää. Toivoin energiatason paranevan niin paljon, että jaksaisin vaihtaa verhot. Vuosi siinä meni. Nyt nekin on vaihdettu.”

Tietokoneella työskentely oli mahdotonta, koska kädet puutuivat melkein saman tien. Nyt hän voi olla tietokoneella pitempään. Monenlaisia parannuksia on siis tapahtunut arjessa.

Yksi isoimmista haasteista oli autoon meneminen ja sieltä nouseminen. Se oli aikaisemmin tosi hankalaa ja nyt sekin luonnistuu jo vähän paremmin. “Uusin ajokortinkin, kun en ollut ajanut enää vuosiin ja nyt lainaan välillä tyttären autoa” Pirjo kertoo.

Pirjo ei voinut käydä saunassa 20 vuoteen.

“En kerta kaikkiaan kestänyt lämpöä. Nyt voin käydä saunassa ja istun lempeässä löylyssä ja todella nautin siitä. Tämä on minulle suuri asia. Elämän nautintoja! Arkeen tuo myös iloa se, että olen aloittanut neulomisen uudelleen. Meni pitkään, ettei huvittanut.”

Ikävä kyllä yhteiskunta supistaa palveluitaan ja kuntoutuksia lopetetaan tämän ikäiseltä. “Hankin tämän laitteen hyvään aikaan, että minulla on joku turva ja keino ylläpitää mahdollisimman hyvää toimintakykyä nyt kun näitä ikäviä hylkäämispäätöksiä on alkanut tulla.  Suosittelen kyllä kaikkia MS-potilaita kokeilemaan terapiaa, kun siitä tuntuu säännöllisellä käytöllä olevan niin iso apu” toteaa Pirjo Harju.

BEMER-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan kudoksista kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa luilla, iholla tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset uusiutua ja toipua. Kivutkin usein lieventyvät.

Terapia ei siis lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan juuri tiettyä oiretta tai parantamaan juuri tiettyä sairautta, vaan se toimii tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena kehollamme on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla.

Artikkeli perustuu haastateltavan omiin kokemuksiin, jotka eivät ole yleistettävissä. Mikroverenkierron paremman toiminnan seuraukset ovat yksilöllisiä elimistön tilanteesta riippuen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *