Monipuoliset tukikeinot apuna kuntoutumisessa

66-vuotias Kirsi Väljä on aina ollut kovin liikunnallinen, vaikka polvi on oireillut jo kolmisenkymmentä vuotta. Nyt syyskuussa huonoon kuntoon päässeeseen polveen asennettiin vihdoin tekonivel. Toipuminen on onneksi ollut nopeaa, kun sopivat hoitokeinot ovat löytyneet käyttöön.

Poikki mennyt eturistiside kulutti rustot

Kirsin vasemmasta polvesta meni eturistiside poikki jo 90-luvun alussa. Silloin vammaa ei kuitenkaan noteerattu eikä hoidettu, vaikka Kirsi kävi polveaan lääkärille näyttämässä ja se tähystettiinkin. ”Jouduin lopettamaan sulkapalloharrastukseni, kun polvi ei kestänyt sivuttaisliikettä ollenkaan, vaan meni alta”, Kirsi kertoo.

Ortopedin vastaanotolla vuonna 2007 kuvat näyttivät, että eturistiside oli mennyt kauan sitten poikki. Kun ongelmaa ei oltu aikoinaan hoidettu, rustot olivat täysin kuluneet. Ortopedin mukaan rusto- ja nivelvaurioille ei enää voinut mitään, vaan oli odoteltava keinonivelleikkausta siinä vaiheessa, kun ei enää kärsi kivuilta kävellä.

BEMER-hoidosta apua kipuun

Kirsi kärsi polvikivuistaan vuosia – myös nukkuessaan kylkeä kääntäessään, kun polvi ei seurannut kivuitta mukana.

Vuonna 2010 Kirsi kuuli BEMER-hoidosta ja hankki sen omaa verenkiertoaan tukemaan. ”Hankin sen lähinnä vanhuuden turvaksi. Polvea en silloin osannut ajatella. Vähitellen kuitenkin huomasin, että polveenhan ei enää satukaan.” Kirsi on ollut siitä lähtien oireeton ja pystyi jopa aloittamaan sulkapallon peluun uudelleen!  Neljän tunnin golfkierroskin onnistui pitkästä aikaa BEMER-hoidon aloittamisen jälkeen kivuitta.

Pyörällä kaatuminen johti lopulta polven leikkaukseen – ientulehdus ensin hoidettava

Toukokuussa tapahtunut kaatuminen pyöräillessä sai polven turpoamaan ja kipeytymään, jolloin Kirsi hakeutui ortopedin vastaanotolle sitä näyttämään. Ortopedi kutsui Kirsin polvea rotan syömäksi baananiksi(!)  kuvat nähtyään ja oli sitä mieltä, että leikkauspöydälle olisi kiire. Niinpä leikkausta lähdettiin heti suunnittelemaan.

Hampaiden ja suun kunto oli kuitenkin tarkastettava ennen leikkauslupaa. Yhden hampaan juuresta löytyikin märkivä ja liian syvä ientasku 1.7.2020. Se olisi hoidettava kuntoon tai hammas olisi otettava pois ennen leikkausta. Kirsi hoiti ientään huolellisesti BEMERin Hoitoneuvonnasta saamiensa ohjeiden mukaan paikallisesti sekä purskuttelemalla suutaan suolavedellä ja kookosöljyllä. Hammaslääkärin tarkastuksessa 13.8. ientasku oli pienentynyt riittävästi eikä se märkinyt enää, mikä oli hieno tulos. Näin leikkauslupa voitiin antaa.

Vaativa leikkaus, mutta toipuminen on edistynyt hyvin

Tekonivelleikkaus tehtiin suunnitellusti  2.9.2020. Vaikka leikkaus oli vaativa, meni se lopulta hyvin ja jalka saatiin myös suoristumaan.

Ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen

Toipuminenkin lähti hyvin liikkeelle, eikä ortopedin ennustamaa neljän viikon kovaa kipua tullut, vain turvotuksesta johtuvaa kuumotusta ja pakotusta. Kirsi otti ohjeistetuista lääkkeistä vain tulehduskipulääkettä määrätyt 10 päivää, muut kipulääkkeet hän saattoi jättää pois jo aikaisemmin, ja aloitti BEMER-hoidon noin viikon kuluttua leikkauksesta.

Kaksi päivää ja viikko leikkauksesta
Kaksi viikkoa ja kolme viikkoa leikkauksesta
Viisi viikkoa ja kaksi kuukautta leikkauksesta

Ensimmäisessä kunnallisen terveydenhuollon fysioterapeutin tarkastuksessa polven koukistuskulmaksi mitattiin 63 astetta kolme viikkoa leikkauksen jälkeen. Tavoitteena oli minimissään 90 asteen koukistuminen ja lopullisena tavoitteena noin 115 astetta. Matkaa siis vielä oli.

Kun polven turvotus ei ottanut laskeakseen, hakeutui Kirsi yksityiselle fysioterapeutille Denise Godenhjelmille Fysiokseen. Denise käyttää vastaanotollaan sekä LPG- että BEMER-hoitoa asiakkailleen ja niin myös Kirsille. LPG-hoito on imurullausmenetelmä, jota Kirsillä käytettiin erityisesti stimuloimaan  imunestekiertoa sekä irrottamaan arpien kiinnikkeitä. Denise suositteli myös tukisukan käyttöä.

Kahden hoitokerran jälkeen turvotus oli alkanut laskea ja arven parantuminen jatkui nopeasti. Kirsi teki myös fysioterapeuttien suosittelemia kotiharjoitteita päivittäin. Päivittäisen kuntoutukseen kotona kuului myös BEMER-paikallishoitoja polveen ennen ja jälkeen harjoitteiden.

Polven parantuminen tavallista nopeampaa ja kivuttomampaa

Toisella kunnallisen fysioterapeutin seurantakäynnillä 15.10. polvi taipui 90 astetta ja kolmannella kerralla 10.11. jo 110 astetta. Ojennusvajettakaan ei enää ollut.

Fysioterapeutti antoi paljon kehuja parantumisesta: ”En muista näin nopeasti ja hyvin kuntoutunutta polvea! Kehuin jo viimeksi ja kehun edelleen. Hienoa nähdä, että näin hyvinkin voi parantua!”

Myös leikannut ortopedi oli 16.11. lopputarkastuksessa sitä mieltä, että polvi oli parantunut kympin arvoisesti.

Kirsin polvi oli hyvässä toimintakunnossa alle kahdessa kuukaudessa leikkauksesta. Kävely, rappuset vuorotahtiin ja pyöräily onnistuu jo mainiosti. Yleensä tällaisen leikkauksen jälkeen annetaan 3 kuukauden sairausloma, joten Kirsin kohdalla paraneminen on käynyt tavallista joutuisammin sekä kivuttomammin.

Oleellista hoitoketju ortopediltä fysioterapeutille sekä oma aktiivisuus tukihoitojen käytössä

”Polven toipumisessa oleellista oli oikeiden, toisiaan täydentävien tukihoitojen käyttö sekä oma päivittäinen harjoittelu”, toteaa Denise. ”BEMER- ja LPG-hoidot sekä tukisukan käyttö selkeästi auttoivat – siitä olen vakuuttunut – samoin myös fysioterapeuteilta saamani hyvät kuntoutusohjeet”, vahvistaa Kirsi.

Denise painottaa hoitoketjun jatkumisen tärkeyttä leikkaavalta ortopediltä fysioterapeutille. ”Fysioterapeutti voi auttaa toipumisessa paljonkin, joten heidän palvelujaan kannattaa käyttää ja ohjeitaan noudattaa. Jokaisella fysioterapeutilla on omanlainen kokemuspohjansa ja keinovalikoimansa, joten kunnallisen ja yksityisen fysioterapeutin palveluksia voi myös käyttää rinnakkain toisiaan täydentämään.”

BEMER-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan niistä kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa iholla, lihaksilla, luilla tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset toimia, uusiutua ja toipua.

Terapia ei lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan tiettyä oiretta tai parantamaan tiettyä sairautta, vaan se toimii laajemmin, tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena kehollamme on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla. Se siis auttaa kehoa toimimaan sillä tavalla, kuin sen luonnollisesti kuuluisikin.

Artikkeli perustuu haastateltavan omiin kokemuksiin, jotka eivät ole yleistettävissä. Mikroverenkierron paremman toiminnan seuraukset ovat yksilöllisiä elimistön tilanteesta riippuen.

Kysy lisää BEMER-hoidosta jälleenmyyjältämme

Jälleenmyyjämme ovat koulutettuja itsenäisiä yrittäjiä ympäri Suomen ja valmiina vastaamaan kysymyksiisi sekä kutsumaan sinut verkkoluennollemme saamaan lisätietoa mikroverenkierron sekä BEMER-terapian toiminnasta. Heidän kauttaan onnistuvat myös laitteen tilaus joko kahdeksan viikon kokeiluun tai omaksi, sekä käytön ohjeistus – yksin ei tarvitse jäädä pähkäilemään.

Ota rohkeasti yhteyttä – jälleenmyyjämme ovat valmiina palvelemaan sinua!

One Comment

  1. Mielenkiintoisia tosi kertomuksia paranemisista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *