Miten urheilijan mikroverenkierto voi olla heikentynyt, kun he liikkuvat kuitenkin tarpeeksi?

Olemme juuri saaneet nauttia upeista yleisurheilun MM-kisoista. Ihailla huippusuorituksia, jolloin kaiken on osuttavat kohdalleen. Harjoittelu, lepo, ravinto, taustajoukkojen ammattitaito ja tietämys räätälöitynä juuri yksilön tarpeisiin.  Pitkä matka on kuljettu ja vain äärimmäisen harva urheilija pääsee edustamaan maataan tällä tasolla. Vielä harvempi pystyy ylläpitämään tämän tason suorituksia vuodesta toiseen.

Lahjakkuutta, kurinalaisuutta, oikeita valintoja sekä kokonaisuuden, fyysisen ja psyykkisen suorituskyvyn täydellisyyttä. Siitähän huippu-urheilussa on kyse.

sportiStock_000019949289Small

Mikroverenkierron vaikutus huippu-urheilijan suorituskykyyn?

Harjoittelu ja kilpailut ovat keholle stressiä aiheuttavia suorituksia. Stressi supistaa verisuonia ja saa aikaan häiriöitä mikroverenkierron suonten rytmisiin pumppausliikkeisiin. Urheilijankaan vahva sydän ei tuota pulssiaaltoa, jonka avulla veri etenee mikroverenkierrossa. Paine vähenee ja kitka kasvaa, kun verisuonten läpimitta kapenee. Mikroverenkierron säätelyjärjestelmä vastaa veren kulkeutumisesta hiusverisuonistoon ja sieltä edelleen laskimovirtaukseen. Urheilijoilla on enemmän mikroverisuonia kuin vähän liikkuvilla, mutta myös heillä häiriöt säätelyjärjestelmässä heikentävät verenvirtausta näissä pienimmissä suonissa. Fysikaalinen BEMER-verisuoniterapia korjaa mikroverenkierron suonten seinämien häiriintynyttä rytmiä (vasomotion) ja parantaa verenvirtausta ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

Verenvirtauksen häiriöt aiheuttavat soluaineenvaihdunnan ongelmia, jolloin järjestelmämme ei pysty takaamaan riittävää hapen ja ravinteiden hyödyntämistä soluissa. Se saattaa vaikuttaa hyvin nopeastikin suoritukseen esimerkiksi kilpailuissa. Vielä tärkeämpää on, että kunto rakentuu harjoittelukauden aikana mahdollisimman terveyttä edistävällä tavalla, kun vielä toimitaan usein elimistön äärirajoilla.

Perfect bicep. Beautiful young sporty woman examining her bicep while standing against grey background

Palautuminen harjoittelusta ja kilpailusta.

Harjoittelu aiheuttaa mikrovaurioita mm. lihaksiin, jänteisiin, luihin. Mikäli verenkierron hyvän toiminnan kautta solujen aineenvaihdunta on kunnossa, nämä vauriot saattavat korjaantua saman tien tai seuraavan yön aikana. Mikrovaurioiden lisääntyminen ja huono korjaantuminen johtaa vakavampiin urheiluvammoihin.

Maitohappojen tehokas poistuminen harjoittelun jälkeen vaikuttaa mm. seuraavaan treeniin. Miten nopeasti ja miten kovaa voi harjoitella, riippuu mm. näistä kahdesta seikasta.

Kokeneet huippu-urheilijat Tero Pitkämäki ja Gerd Kanter, jotka ovat säännöllisesti käyttäneet verisuoniterapiaa kertovat, että he harjoittelevat jo niin kovaa, ettei sitä tasoa voi nostaa, mutta he ovat pystyneet harjoittelemaan useammin, koska palautuminen on niin paljon nopeampaa.

Huippu-urheilijan uni.

Close up of young sportsman focusing before the game isolated on

Nukkuu kuin pieni lapsi, on toiveajattelua monelle urheiijalle. Urheilijan uniongelmiin haetaan apua mm. lääkkeistä, rentoutuksesta, meditaatiosta. Riittävä ja oikein ajoitettu uni on edellytys hyvälle fyysiselle sekä henkiselle suorituskyvylle. Unihäiriöt ja mm. masennus kulkevat käsikädessä ja haittaavat merkittävästi suoritustasoa.

Kehon tulee rentoutua ja siirtyä lepovaiheeseen yöllä, jolloin mikroverenkierron säätelyjärjestelmä jakaa verimäärän elimistössä eri tavalla. Maksa, munuaiset, paksusuoli, iho tarvitsevat suhteessa enemmän verta yöllä kuin paivällä. Tämä on edellytys elimistön hyvälle toiminnalle unen aikana. Uudistuminen, korjaantuminen, happojen poistuminen, immuunijärjestelmän toiminta tehostuvat.

Fysikaalinen verisuoniterapia rentouttaa ja helpottaa nukahtamista. Se tukee mahdollisimman hyvin toimivaa verenkierron järjestelmää myös unen aikana. Laitteessa on myös ainutlaatuinen uniohjelma, josta on merkittävää hyötyä huippu-urheilijalle.

Fitness portrait

Sairastelut ennen tärkeitä kisoja.

Juuri kun kaiken pitäisi olla huippuvireessä ja vain parasta suoritusta vaille valmista – tulee flunssa. Immuunijärjestelmän toiminta on haavoittuvainen ja stressaantunut elimistö ei aina pysty puolustautumaan ulkopuolisia ja sisäsyntyisiä hyökkäyksiä vastaan. Huono happojen poistuminen, suojaravinteiden heikko imeytyminen sekä heikentynyt valkosolujen toiminta (adheesio, transmigraatio) ovat yhteydessä mikroverenkierron järjestelmän heikentyneeseen toimintaan.

Fysikaalinen verisuoniterapia tukee mikroverenkierron avulla immuunijärjestelmän reaktioita, ravinteiden imeytymistä ja happojen poistumista. Säännöllinen terapian käyttö johtaa parempaan terveyteen koko harjoittelukaudella sekä kilpailujen aikana.

BEMER on yksi urheilijan tärkeistä tukielementeistä. Sen käyttö on turvallista ja tukee kehon luonnollisia toimintoja matkalla kohti parhaita urheilusuorituksia. Se on helposti sovellettavissa käytettäväksi harjoittelun ohella. Laite kulkee mukana ja perushoito kestää vain kahdeksan minuuttia.

Fysikaalinen verisuoniterapia ei ole dopingia.

BEMER-terapia ei lisää punasolun hapenkantokykyä. Urheilijan anaerobinen kynnys saattaa nousta, koska punasolujen perfuusio paranee. Eli useampi punasolu onnistuu kuljettamaan happimolekyylit hiusverisuoniston kautta muille soluille. Hapen tarjonta ja hyödyntäminen mm. energian muodostukseen (ATP) paranee.

Monet joukkueet käyttävät myös BEMER-terapiaa. Esimerkkeinä mm. jalkapallon huippujoukkueet FC Shalke ja AC Milan. Suomessa edelläkävijä jalkapallojoukkueista terapian hyödyntämisessä harjoittelun tukena on FF Jaro Pietarsaaresta.

Victory

BEMER-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan kudoksista kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa luilla, iholla tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset uusiutua ja toipua. Kivutkin usein lieventyvät.

Terapia ei siis lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan juuri tiettyä oiretta tai parantamaan juuri tiettyä sairautta, vaan se toimii tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena kehollamme on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla.

One Comment

  1. Suomalaisen huippu-urheilun keskioon on nostettu urheilija. ”Urheilija keskiossa” on ajattelu- ja toimintatapa, jossa kaikki ratkaisut ja toimenpiteet johdetaan Urheilijan polun tarpeista – Urheileva ihminen on keskiossa, ilon ja intohimon ja yhdessa tekemisen ilmapiirissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *