Nuoruudesta asti sairauksia

Nyt 62-vuotias Marianne Ketonen, Lahden seudun psoriasisyhdistyksen puheenjohtaja, on sairastanut nivelpsoriasista sekä selkärankareumaa muistuttavaa nivelpsoriasista jo nuoresta lähtien. Näistä johtuen hänellä on pahaa nivelrikkoa, niveltulehduksia ja -muutoksia ympäri kehoa. Seurauksena on särkyä, kipua sekä jäykkyyttä.

Lisäksi hän sai fibromyalgia- ja uniapneadiagnoosin muutama vuosi sitten. Kivuista ja uniapneasta johtuvat huonot yöunet, niistä seurannut pitkäaikainen uupumus ja suorituskyvyn lasku sekä selän ja käsien huono kunto veivät Mariannen ensin osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja lopulta sairaseläkkeelle pari vuotta sitten.

Kovat lääkkeet olleet käytössä

Mariannea on hoidettu vuosien mittaan kovalla lääkityksellä käyttäen perinteisiä reuma- ja tulehduskipulääkkeitä sekä solunsalpaajia ja kortisonia suun kautta ja injektioina.  Viimeisimpänä hän oli mukana kaksi vuotta kestäneessä biologisen reumalääkkeen lääketutkimuskokeilussa saamatta siitä kuitenkaan tarvittavaa vastetta.

Kortisonipiikkejä on käytetty paikallisesti aina, jos nivelvaivat ovat äityneet pahoiksi ja onneksi ne ovatkin hetkellisesti auttaneet. Fibromyalgiakipuihin Mariannelle määrättiin keskushermostoon vaikuttavaa Lyrica-lääkettä.

Vatsansuojalääkkeestä huolimatta tulehduskipulääkkeet ärsyttävät pitempään syötäessä vatsaa ja nostavat myös verenpainetta, jolloin Marianne on joutunut vaihtelemaan pitkäaikaisvaikutteisen Buranan ja toisen tulehduskipulääkkeen välillä jaksoittain. Tuolloin on joutunut joskus öisin turvautumaan lisälääkkeisiin.

BEMER-terapiasta merkittävää apua kipuihin

BEMER-terapiasta Marianne luki jo 3-4 vuotta sitten BEMER-jälleenmyyjän nettisivuilta ja kiinnostui sittemmin etsimään lisää tietoa hoidosta.  Nyt terapia on ollut hänellä säännöllisessä kotikäytössä vajaat kaksi vuotta ja tulokset ovat olleet hyviä.

Merkittävintä apua Marianne on saanut kipuihinsa, minkä seurauksena hän on mm. uskaltanut lopettaa fibromyalgiaan määrätyn Lyrica-lääkkeen käytön. Tulehduskipulääkkeitä hän käyttää edelleen, mutta aiempaa pienempiä määriä.

”On aivan mahtavaa, että minulla on nyt tällainen hoito käden ulottuvilla kotona, kun aiemmin on ollut hetkiä, jolloin keinot kipujen ja särkyjen hoitoon ovat loppuneet kesken”, toteaa Marianne helpottuneena.

Oikean olkapään kiertäjäkalvosimen osittaiseen repeytymään ja tulehdukseen Marianne on käyttänyt BEMER-terapian tehokasta paikallishoitoa. Vaiva oli kivulias eikä kättä saanut nostettua ylös juuri laisinkaan, mutta hoidon ansiosta käsi on taas toimintakuntoinen.

Vaikutukset nukkumiseen ovat myös olleet käänteentekeviä

Marianne käyttää päivittäisten perushoitojen lisäksi rentouttavaa kahdeksan minuutin ohjelmaa joka ilta ja saa siten paremmin unen. Päivisinkin hän käyttää tarvittaessa hoitoa rentoutuakseen ja nukahtaakseen päiväunille. Parempien unien ansiosta on ollut aiempaa virkeämpi olo ja aivot toimivat paremmin.

Uniohjelman käyttöön hän on totuttautumassa vähitellen. Alkukokemuksen mukaan se tuntuisi vähentävän aamuista jäykkyyttä. Yöuniin on myös auttanut CPAP-ylipainehengityshoitolaite, jolla saadaan apua uniapnean hengityskatkoksiin.

Viime vuosien aikana Marianne on huomannut, että ravinnolla on merkitystä nivelpsoriasiksen ja nyt myös fibromyalgian oireisiin. Mitä huolellisemmin hän välttää gluteenia, maitotuotteita, sokeria sekä punaista lihaa, sitä vähemmän nivelet oirehtivat.

Aktiivista arkea sairauksista huolimatta

Marianne on aina ollut kova harrastamaan ja liikkumaan, vaikka se on ollut välillä vaikeaa. Nykyään hän harrastaa oireiden rajoissa joogaa, vesivoimistelua ja reumasairaille tarkoitettua kuntosaliharjoittelua useita kertoja viikossa. Lisäksi hänen neljä koiraansa pitävät hänet aktiivisena. Normaalin lenkityksen ohella Marianne käy kahden koiransa kanssa lähes päivittäin tottelevaisuuskoulutuksissa ja agilitytreeneissä. Ohjelmassa on myös mm. paimennusharjoituksia sekä kanakoirakokeita. ”Koirat ovat minun personal trainereita. Ne pakottavat liikkeelle huonompanakin päivänä”, hän hymyilee.

Liikuntaharrastusten lisäksi Marianne tekee vapaaehtoistöitä mm. Lahden seudun psoriasisyhdistyksen puheenjohtajana. Piakkoin on myös alkamassa OmaKamu-koulutus ja sen myötä ehkä vapaaehtoistoiminta lasten parissa. “Omat lastenlapset ovat jo sen ikäisiä, että aikaa riittää muillekkin”, toteaa Marianne kaihoisasti. Joten vaikka hän eläkkeellä onkin, arki on aika ohjelmoitua.

”Viime talvi oli vointini kannalta selvästi edellisiä parempi. Pystyin liikkumaan ja harrastamaan paljon. Yleensä talvet ovat olleet vaikeita”, kertoo Marianne iloisena BEMER-hoidon vaikutuksesta.

BEMER-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan kudoksista kuona-aineita, minkä seurauksena kivut usein lieventyvät ja unetkin paranevat. Tästä Mariannenkin tapaus on hyvä esimerkki.

Tutkimus tukee Mariannen kokemuksia. Sen mukaan BEMER-hoidolla on positiivisia vaikutuksia sekä kipuun että uneen (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23940071).

Artikkeli perustuu haastateltavan omiin kokemuksiin, jotka eivät ole yleistettävissä. Mikroverenkierron paremman toiminnan seuraukset ovat yksilöllisiä elimistön tilanteesta riippuen.

Kiitos Mariannelle haastattelusta ja oikein reipasta kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *