Hyvä mikroverenkierto ja lymfanestekierto oleellisia kudoksen hyvinvoinnille

Eläkkeellä oleva lääketieteen tohtori, fysiatri Ulla Rytökoski on tehnyt pitkän uran lähinnä tuki- ja liikuntaelimistön oireista kärsivien potilaiden parissa. Tässä työssä hänelle on käynyt vuosikymmenien aikana yhä selvemmäksi vammojen ja oireiden, sekä niistä kuntoutumisen, yhteys mikroverenkierron ja lymfanesteen virtauksen häiriöihin.

Tukirangan vammat johtavat kudosnesteiden ja veren purkautumiseen soluvälitilaan

Olivatpa tukirangan, eli vaikkapa selän tai niskan alueen, vammat suuria tai pieniä, ne aiheuttavat usein paikallista kudosrakenteiden vaurioitumista. Vauriot johtavat kudosnesteiden ja veren purkautumiseen solujen väliseen tilaan, jossa ne aiheuttavat painetta ja puristusta.

Kudosten puristuessa niiden normaali aineenvaihdunta, kuten mikroverenkierto ja lymfanesteen kierto, häiriintyy.  Seurauksena kudoksissa hapen ja ravinteiden saanti vähenee ja toisaalta kuona-aineiden poistuminen vaikeutuu, jolloin myös sen paranemisedellytykset heikentyvät. Vammat aiheuttavat siis kudosturvotusta ja painetta soluvälitilaan, joka heikentää vamman parantumista ja näin huono kierre on valmis!

Mikroverenkierron ja lymfanestekierron aktivoiminen on tärkeää

”Jotta vamma paranisi nopeammin eivätkä kudokset ehtisi arpeutua, on tärkeää aktivoida mikroverenkiertoa ja lymfanesteen liikettä”, Ulla toteaa.

Mikroverenkiertoa ja sen mukana lymfanestekiertoa vauhdittaakseen Ulla ehti ennen eläkkeelle jäämistään käyttää fysikaalista BEMER-verisuoniterapiaa vastaanotollaan joitakin vuosia. Huomio oli, että BEMER-verisuoniterapia auttoi monia helpottamalla akuuttia kipua, estämällä kudosvammojen arpirakenteiden syntyä sekä ehkäisemällä kipujen kroonistumista. ”Kun terapia vilkastuttaa häiriintynyttä mikroverenkiertoa, saadaan kudossolujen aineenvaihdunta paranemaan ja parantuminen käyntiin”, kuvaa Ulla terapian vaikutusta.

”Toivoisin, että BEMER-terapia tulisi laajempaan käyttöön terveydenhoitoon. Siitä olisi suurta hyötyä jo heti etulinjassa, kun vammoja hoidetaan. Mitä nopeammin hoito otetaan käyttöön, sitä nopeammin vammat lähtevät paranemaan. Potilas säästyisi ylimääräisiltä kivuilta, kuntoutuisi nopeammin toimintakuntoon ja myös yhteiskunta säästäisi”, Ulla toteaa.

Ymmärrys niin mikroverenkierron kuin lymfa- eli imunestekierron tärkeästä merkityksestä lisääntyy koko ajan, kun tutkimustietoa kertyy lisää. ”Tutkimuksissa mikroverenkierron häiriöt on liitetty moniin kroonisiin sairauksiin diabeteksestä dementiaan. Aivojen oma imusuonisto, eli glymfaattinen järjestelmä, löydettiin muutamia vuosia sitten ja imusuonten nestevirtauksen merkitystä tutkitaan nyt moniin sairauksiin – aivojen rappeutumiseen, mutta myös sepelvaltimotautiin – liittyen.” kertoo Ulla (1, 2, 3)

Fysikaalinen BEMER-terapia kokeiluun vuonna 2015

Fysiatrina, kuntoutuslääkärinä toimiessaan Ulla on ollut kiinnostunut monenlaisten terapioiden mahdollisuuksista ja halunnut niitä myös itse kokeilla. ”Haluan nähdä, miten hoito käytännössä toteutetaan ja millaista on itse olla hoidettavana”, hän kertoo. Tällä periaatteella hän kokeili myös aikoinaan vyöhyketerapiaa, josta sai itselleen hyvän kokemuksen.

Taitava vyöhyketerapeutti suositteli Ullaa tutustumaan myös BEMER-terapiaan ja suositteli lähtemään lääkäreille tarkoitettuun koulutukseen vuonna 2015. Koulutuksessa kansainvälisen työryhmän sveitsiläinen lääkäri näytti solutasolta taltioitua filmiä mikroverisuonten ja lymfasuonten toiminnallisesta yhteydestä ja yhteistyöstä. Tämä oli Ullalle upea hetki!  ”Sain nähdä kuvannettuna sen, miten olin pohtinut asian voivan olla. Lisäksi ymmärsin, että nyt ollaan sellaisen innovaation äärellä, josta saattaisi olla apua monessakin vaivassa.”

Ulla otti BEMER-laitteen kotiinsa kokeilukäyttöön ja huomasi pian hoidon sekä virkistävän että hyvää oloa tuottavan vaikutuksen. Keho palautui myös rasituksesta aikaisempaa paremmin. ”Luovutin kokeilulaitteen takaisin, enkä heti hankkinut omaa laitetta, koska halusin miettiä asiaa ja seurata vointiani. Käyttötauko jäi kuitenkin lyhyeksi, koska hoidon keskeytys palautti väsyneisyyden, josta halusin päästä eroon. Päätin hankkia laitteen itselleni päivittäisen hyvinvointini ylläpitäjäksi.”

Lantion murtuma parani puolet nopeammin

Ullalla itselläänkin on kokemus vammasta ja siitä parantumisesta, kun kaatuminen Rukan hiihtoladulla kolme vuotta sitten aiheutti poikittaisen lantionluun murtuman ja kookkaan kudosten verenvuodon. Ortopedi ennakoi kahdeksan viikon toipumisaikaa, jotta lantio pääsisi paranemaan. Ulla aloitti heti BEMER-terapian tehostetun käytön eli hän hoiti lantion aluetta sekä hoitoalustalla maaten että paikallishoitona lantiolle kahdesti-kolmesti vuorokaudessa.

Paranin suhteellisen normaaliin toimintakuntoon neljässä viikossa, puolet lyhyemmässä ajassa kuin ortopedi oli ennustanut, enkä tarvinnut särkylääkkeitä. Neljän viikon kuluttua pystyin liikkumaan hyvin ja kantamaan vettä sekä puita torpallani”, kertoo Ulla parantumisestaan.

BEMER-paratiisiin joka päivä – sinne myös Helmi-koira haluaa

”En halua luopua tästä hyvästä hoidosta, vaan käytän sitä päivittäin – lapsenlapset toteavat paikalla ollessaan, että isoäiti menee BEMER-paratiisiin, kun lähden ottamaan hoitoa. Se on hyvä määritelmä tälle hoidolle”, toteaa Ulla huvittuneena. Lapsenlapsetkin saavat hoitoa halutessaan rentoutukseen ja yksi niskavammakin on sillä aivan äskettäin selätetty.

Perheen Helmi-koira on myös innokas BEMER-terapian käyttäjä. ”Bemer-hoitoon ei ole yksin menemistä, sillä maltankoira Helmi tietää uskomattomalla tarkkuudella, kun Bemer-hoito alkaa. Koira pyrkii vaikka oven läpi, jotta pääsee hoitoalustalle mukaan!” hymyilee Ulla. Jos laite ei ole päällä, sitä ei kiinnosta tulla hoitoalustalle, vaikka Ulla sen päällä olisikin. ”Olen siis testannut, että koira ei halua seuraa vaan hoidon!”

BEMER-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan kudoksista kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa lihaksilla, luilla, iholla tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset toimia, uusiutua ja toipua. Terapiasta on tutkitusti apua mm. kipuun, uneen ja yleiseen elämänlaatuun (4).

Terapia ei lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan tiettyä oiretta tai parantamaan tiettyä sairautta, vaan se toimii laajemmin, tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena kehollamme on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla. Se siis auttaa kehoa toimimaan sillä tavalla, kuin sen luonnollisesti kuuluisikin.

Tämä on yhden henkilön tapauskertomus ja koska kehomme toiminta on aina yksilöllistä, ovat heikentyneen mikroverenkierron paranemisen seuraamukset myös yksilöllisiä.

Lämmin kiitos Ullalle haastattelusta – ja oikein mukavaa kesää Nauvossa! 

Lähteet:

 1. Gutterman D. & al. 2016. The Human Microcirculation, Regulation of Flow and Beyond. Circ Res. 2016; 118: 157-172. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.305364.
 2. Jessen N., Munk A., Lundgaard I., Nedergaard M. The Glymphatic System: A Beginner’s Guide. Neurochem Res. DOI 10.1007/s11064-015-1581-6. Springer Science+Business Media 2015.
 3. Vuorio T., Ylä-Herttuala S. Imusuonten merkitys sepelvaltimotaudissa. Katsaus. Duodecim 2020;136:1326-32.
 4. Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the “physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12.

4 Comments

 1. Mielenkiintoista. Kuinka voin kokeilla ?

 2. Hei!

  BEMER-terapiaa voi kokeilla eri terapeuteilla, mutta paras kokeilutulos tulee säännöllisestä jokapäiväisestä hoidosta. Se onnistuu parhaiten ottamalla laite kotiin. Tällä hetkellä meillä on myös tarjous meneillään 8 viikon kokeilujaksosta. Ota yhteyttä yhteistyökumppaniimme. Lähimmän löydät helposti nettisivujemme kautta:
  https://suomi.bemergroup.com/fi/palvelu/yhteydenotto

 3. Miten voisi kokeilla Bemer hoitoa ?
  Minulla oikean jalan kiputiloja.
  Oikea polvi Tekonivel 2018
  Selkä oireillut 18 vuotta ,vihdoin leikattu 2019
  – selkäydinkanavan ahtauma
  ja joku hermo puristuksissa
  – Nykyisin kävely epävarmaa ja
  naksumista tuntuu selässä/
  lonkissa??
  Yläselkä väsyy ja huimausta
  sekä hengästymistä ylöspäin
  mennessä

 4. Hei!

  BEMER-terapiaa voi kokeilla monella fysioterapeutilla, hierojalla…mutta paras tulos tulee säännöllisellä kotikäytöllä. Meillä on juuri nyt tarjous meneillään kahdeksan viikon kokeilujaksosta. Parhaimmat tiedot saat ottamalla yhteyttä jälleenmyyjäämme. https://suomi.bemergroup.com/fi/palvelu/yhteydenotto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *