Kipulääkkeiden liiallinen käyttö, etenkin nuorten urheilijoiden keskuudessa, huolestuttaa lääketieteen asiantuntijoita ja siihen on viime aikoina havahduttu myös mediassa. Erityisen suuria määriä kipulääkkeitä näyttäisivät käyttävän joukkueurheilijat, esimerkiksi juniorijääkiekkoilijat, jotta he voisivat harjoitella ja pelata loukkaantuneenakin.

Myös nuoret, jotka eivät urheile, käyttävät paljon kipulääkkeitä, mutta yleensä päänsärkyyn tai niska-hartiaseudun särkyihin. Kipulääkkeitä käytetään paljon myös flunssan oireisiin, kuten kuumeen laskuun.

Tulehduskipulääkkeiden sekä parasetamolin käyttö on ollut yleisesti nousussa 2000-luvulla.

Kipulääkkeillä on vakavia sivuvaikutuksia

Kehitys on huolestuttava, sillä kipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla ja parasetamolilla, on vakavia sivuvaikutuksia liiallisesti tai jatkuvasti käytettyinä, esimerkiksi seuraavia:

  • Vatsan limakalvon vauriot ovat yleisiä tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin sivuvaikutuksia. Ne voivat aiheuttaa vatsakipua, närästystä sekä pahoinvointia. Riski suurenee, mitä suurempia annoksia tai mitä pidempään kipulääkettä käytetään. Tuloksena voi myös olla ulkustauti eli mahahaava.
  • Verenvuotoriski voi suurentua, erityisesti tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaisen käytön myötä. Myös verenpaine voi kasvaa.
  • Maksavaurioiden riski voi kasvaa parasetamolin käytön myötä, erityisesti suurilla annoksilla. On myös hyvä huomata, että parasetamolin sietokyky on hyvin yksilöllinen, eli joillekin parasetamolin turvallinen määrä voi olla suosituksia alhaisempikin.

Kipu on elimistön suojamekanismi

Kipu on tarkoitettu elimistön suojamekanismiksi. Jos sitä ei tunne, kun kipu on lamattu lääkkeellä, ei osaa varoa haitallisia liikkeitä tai liikaa kuormitusta, jolloin vamma voi pahentua. Ainakin vamman parantuminen hidastuu, jos urheilemista jatkaa kipulääkkeen voimin, kun keho ei saa tarvitsemaansa lepoa.

Siksi olisikin tärkeää antaa vamman parantua rauhassa, kunnes liikunta ei enää aiheuta kipua, eikä enää ole vaaraa vamman pahentumiselle.

Kuume on elimistön luonnollinen tapa torjua infektioita ja ”pakottaa” lepäämään

Kuume on osa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, joka auttaa elimistöä torjumaan infektioita ja taudinaiheuttajia, sillä taudinaiheuttajat eivät viihdy korkeissa lämpötiloissa. Kuume on merkki siitä, että immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti ja taistelee aktiivisesti taudinaiheuttajia vastaan. Siksi kuumetta ei kannata automaattisesti alentaa lääkkeellä.

Kuume myös ”pakottaa” lepäämään, mikä on paikallaan silloin, kun elimistössä jyllää infektio. Kun kuume on alennettu kipulääkkeen turvin, saa se olon usein paranemaan sen verran, että lepääminen unohtuu, mikä voi lopulta hidastaa paranemista.

Kipulääkkeet saattavat myös peittää lievän sydänlihastulehduksen oireita flunssien yhteydessä, jolloin liikkujalle voi tulla rytmihäiriöitä. Osa niistä voi olla vaarallisia.

Kun lisäksi ottaa huomioon kipulääkkeiden mahdolliset sivuvaikutukset, voi olla järkevää antaa kuumeen nousta ja hoitaa tehtävänsä, ellei kuume nouse kovin korkeaksi.

Joka tapauksessa on tärkeää kuunnella kehon signaaleja, levätä ja käyttää harkintaa tapauskohtaisesti. Jos kuume nousee korkeaksi tai se jatkuu pitkään, on syytä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen pakeille.

Hoida kipua ja vammoja turvallisesti, BEMER-terapialla

Monet verenkiertoa parantavan BEMER-terapian käyttäjät ovat ilokseen huomanneet kipujensa, särkyjensä ja lihasjäykkyyksiensä hellittäneen terapian säännöllisen käytön myötä. Myös vammojen parantuminen usein nopeutuu, olipa kyse lihaksista tai luista, kun verenkierto paranee.

Näitä vaikutuksia ovat huomanneet myös monet BEMER-terapiaa käyttävät huippu-urheilijat. He myös kertovat, kuinka he palautuvat kovasta treenaamisesta, peleistä tai kilpailusuorituksista huomattavasti entistä nopeammin BEMER-terapian avulla, ja ovat näin nopeammin valmiita seuraavaan suoritukseen. Näitä kokemuksia vahvistaa myös viime vuonna julkaistu tutkimus, jonka mukaan norjalaisten huippunaisjalkapalloilijoiden unen laatu ja määrä paranivat BEMER-terapian myötä, mikä tukee myös palautumista.

BEMER-terapia ei siis vain auta kivuissa ja säryissä, vaan tukee kehoa ja hyvinvointia monella muullakin tavalla!

Fysikaalisen BEMER-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan niistä kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa iholla, aivoilla, lihaksilla, luilla, nivelillä tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset toimia, uusiutua ja toipua. Soluilla on myös paremmat mahdollisuudet tuottaa energiaa.

Terapia ei lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan tiettyä oiretta tai parantamaan tiettyä sairautta, vaan se toimii laajemmin, tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena kehollamme on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla. Se siis auttaa kehoa toimimaan sillä tavalla, kuin sen luonnollisesti kuuluisikin.

Hoidon vaikutus ei välttämättä tunnu juuri miltään hoidon aikana, pientä mahdollista kihelmöintiä lukuun ottamatta, koska emme juuri tunne verenkiertoamme. Ja näin kuuluukin olla, koska tuskin haluaisimmekaan tuntea veren liikkeitä 100 000 kilometriä pitkässä verisuoniverkostossamme! Terapian tulokset tuntuvat sen sijaan usein pidemmällä aikavälillä olon yksilöllisenä kohentumisena, yksilölliseen tahtiin.

 

Kysy lisää BEMER-hoidosta edustajaltamme

BEMER-edustajat ovat koulutettuja itsenäisiä yrittäjiä ympäri Suomen ja valmiina vastaamaan kysymyksiisi sekä kutsumaan sinut verkkoluennollemme saamaan lisätietoa mikroverenkierron sekä BEMER-terapian toiminnasta. Heidän kauttaan onnistuvat myös laitteen tilaus joko kahdeksan viikon kokeiluun tai omaksi, sekä käytön ohjeistus – yksin ei tarvitse jäädä pähkäilemään.

Jollei sinulla vielä ole tiedossa BEMER-yhteyshenkilöä, löydät sellaisen, kun painat Ota yhteyttä – nappia kotisivujemme www.bemergroup.com/fi_FI/human-line/etusivu vasemmasta alakulmasta.

Vaihtoehtoisesti voit lähettää kyselysi sähköpostitse osoitteeseen info@bemernordic.com, niin ohjaamme sinut paikalliselle jälleenmyyjälle.

Ota rohkeasti yhteyttä – jälleenmyyjämme ovat valmiina palvelemaan sinua!

 

Lähteet:

  1. Tulehduskipulääkkeiden turvallinen käyttö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Gastroenterologiayhdistys ry:n ja Suomen Reumatologisen yhdistyksen asettama työryhmä. https://www.kaypahoito.fi/xmedia/extra/hoi/hoi39001.pdf
  2. Hytönen A. Lääkäri varoittaa kipulääkkeiden käytöstä – kolme isoa riskiä. Ilta-Sanomat. Julkaistu 8.4.2024. https://www.is.fi/urheilu/art-2000010340098.html
  3. Salonen H. Lääke voi aiheuttaa akuutin maksavaurion – jopa vakavan vajaatoiminnan riski. Iltalehti. Julkaistu 2.3.2023. https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/2eeb5148-8300-479e-a5d0-a704dc60184b
  4. Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the “physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12
  5. Moen F. & al. The effect of bio-electro-magnetic-energy-regulation therapy on sleep duration and sleep quality among elite players in Norwegian women’s football. Frontiers in Psychology. 8.8.2023. DOI 3389/fpsyg.2023.1230281.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *