xray

Olen monesti törmännyt käsitykseen, jonka mukaan ihmisen luusto muodostuisi lapsuuden ja nuoruuden aikana ja olisi sitten ikään kuin valmis – tai ettei sille ainakaan olisi enää paljon tehtävissä.

Tämä käsitys on väärä. Ihmisen luustokaan ei ole koskaan valmis, vaan se on uusiutuva, elävä organismi.

Olet varmaan kuullut puhuttavan lihashuollosta ja siitä, että lihakset surkastuvat, jos niitä ei käytä. Luuston huoltoon ohjeet tulevat usein liikunnan ja ravinnon kautta. Tärinä vahvistaa luita ja kalsium sekä D-vitamiini ovat tärkeitä.

Luut ovat elävää kudosta, joka uusiutuu koko elämän ajan. Luissa kiertävät verisuonet ja niissä on hermostoa. Luukudoksesta noin 5 – 10 prosenttia uusiutuu vuosittain, joten kokonaisuudessaan luusto on uusiutunut noin kymmenessä vuodessa.

Luusto koostuu elävistä soluista, jotka tarvitsevat sekä ravintoa että happea. Näitä luustolle tuovat verisuonet. Myös luun hyvinvointi riippuu siitä, kuinka sen solujen aineenvaihdunta toimii. Hyvä verenkierto siis hellii myös luusolujasi!

Luuta muodostava solu, osteoblasti ja luuta hajottava solu, osteoklasti ovat yhtä tärkeitä, koska terveessä luussa nämä toiminnot ovat tasapainossa. Kun luukudos pystyy terveenä, se on joustava ja se kestää paremmin iskuja, tärähdyksiä ja vääntymisiä.

Mikäli aineenvaihdunnan tasapaino luissa jostain syystä häiriintyy, ihmiselle alkaa kehittyä osteopenia. Se on osteoporoosin eli luukadon esiaste.

Osteoporoosissa luuntiheys on merkittävästi pienentynyt, ja hauraat luut tarkoittavat valitettavan kivuliasta loppuelämää. Hauraat luut ovat pahimmillaan kuivia ja reikäisiä. Niihin tulee helposti murtumia ja ne aiheuttavat kipuja joka puolella kehoa.

Vanhusten luunmurtumat ovatkin vaikeasti hoidettavissa heikentyneen luunmuodostumisen vuoksi, toisin kuin lasten ja nuorten, joiden luut ovat vielä joustavat ja aineenvaihdunta luissa on kunnossa.

Miten sitten varmistaa luiden terveys ja niiden jatkuva rakentuminen joustaviksi kehomme kannattelijoiksi?

Palaamme jälleen kerran makroterveyteen eli terveen ja toimivan kehon kykyyn parantaa itse itsensä, kun siihen vain annetaan mahdollisuus.

Toimiva verenkierto, erityisesti kaikkialle kehoon ulottuva mikroverenkierto, takaa myös luuston solujen riittävän hapen ja ravinteiden saannin. Tämän luut tarvitsevat pysyäkseen terveinä.

Vastaavasti stressi, tupakointi ja liikkumattomuus heikentävät mikroverenkiertoa ja solujen aineenvaihduntaa – ja myös luuston kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Fysikaalinen verisuoniterapia stimuloi kehon heikentynyttä mikroverenkiertoa ja siten edistää myös luuston tasapainoista hyvinvointia. Tutkimuksen mukaan BEMER-terapia parantaa luuston eli osteoblastin muodostumista [Orthopädische Praxis (2005) 41,1,22-24].

Fysikaalinen verisuoniterapia tukee luunmurtumien parantumista juuri mikroverenkierron tehostumisen kautta. Osteoporoosin tukihoitomuodoksi terapiamme sopii myös erinomaisesti. Luuntiheyden paraneminen vaatii pitkää säännöllistä hoitoa, mutta muutoksia alkaa tapahtua luun aineenvaihdunnassa nopeasti. Siitä on seurauksena joustavampi luu ja vähemmän murtumia sekä kipuja. Tuloksia on saatu eri klinikoilla ja niitä on esitetty esim. Medical Kongressissa, Budabestissä 2013.

Meillä aikuisilla ihmisillä on kaikkiaan 206 luuta. Suurin luistamme on reisiluu ja pienin korvan sisällä oleva kuuloluu. Jokainen niistä elää ja uusiutuu joka hetki.

Pidetään kaikista luistamme hyvää huolta!

2 Comments

 1. luin mielenkiinnolla artikkelianne.
  Minun ongelmani on luuydinsairauaus, Aplastinen Anemia, luuydin ei tuota riittävästi puna- eikä valkosoluja.
  Olen ulkopuolisten veritankkausten varassa ja veren leukosyytti ja neutrofiilitaso on alhainen., samasta syystä.
  Voisivatko Bemer- hoidot aktivoida luuytimen toimintaa? Entä voisiko siitä olla mitään haittaa/vahinkoa, jos hoitoa kokeilisi?

  Kiitos, jos vastaatte,
  Terv. Soile Salminen

 2. Hei Soile!

  BEMER stimuloi heikentynyttä mikroverenkiertoa koko elimistössä. Siitä on monenlaisia seurauksia luonnollisiin prosesseihin. Minkälainen vaikutus olisi juuri sinun ongelmaasi? Este terapian käytölle on immuunipuolustusjärjestelmän alasajo lääkkeillä. BEMER tukee immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa ja silloin tämä lääkitys on suora kontraidikaatio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *