Nyt taas jaksaa, kun on sopivat työkalut käytössä

Kun sekä henkinen että fyysinen kunto ovat parantuneet, jaksaa Suski Fagerström taas innostua asioista ja virtaa riittää päivän askareisiin. Tukena hänellä ovat olleet jo useita vuosia mentaalivalmennukset keinot, mm. mindfulness, sekä BEMER-hoito, riittävät unet ja muutoinkin itsestä huolehtiminen

Stressaava elämäntyyli vei uupumukseen

Suskilla on pitkä ja monipuolinen hevosalan kokemus kilparatsastajana, ratsastuksenopettajana, nuorten hevosten kouluttajana sekä ratsastustallin pitäjänä. Kilpaesteratsastajan uran kohokohta oli Finderbyn voitto vuonna 1999. Vanhempiensa perustamassa Poni-Haan ratsastuskoulussa Suski toimi toimitusjohtajana yli kaksikymmentä vuotta aina vuoteen 2014 asti.

”Toimitusjohtajan työ oli ajoittain melko stressaavaa, enkä koskaan oikein osannut hoitaa itseäni. Söin satunnaisesti mitä sattui, enimmäkseen Mäkkärin Big Mac -aterioita ja karkkia. Aamupalaa en syönyt koskaan”, kertoo Suski menneestä elämäntavastaan. ”Nukuin myös hyvin vähän ja kävin nuorempana paljon ulkona kavereitten kanssa, jolloin tuli valvottua entisestään. Tein todella pitkiä päiviä ilman riittävää lepoa.”

Vaikka Suski nautti työstään, vaati kuluttava elämäntyyli lopulta veronsa, kun hän  sairaustui uupumukseen. Sittemmin hänellä diagnosoitiin myös kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka oli syntynyt uupumustilan seurauksena.

Hyvät yöunet paranemisen ja hyvän voinnin kulmakivi

Uupumuskokemuksensa kautta Suski alkoi ymmärtää, kunka tärkeää itsestään huolehtiminen on. Tärkeysjärjestyksessä korkealla ovat sen jälkeen olleet kunnolliset yöunet, jotka stressin seurauksena olivat monesti olleet kadoksissa.

”Olin kuullut BEMER-terapiasta jo vuosia aiemmin, mutta en vielä silloin innostunut hoidosta. Unettomasta jaksosta kärsiessäni se kuitenkin tuli mieleeni, joten soitin tutulle jälleenmyyjälle, että nyt haluaisin hoitoa kokeilla”, Suski muistelee. ”Silloin aluksi maanisen kauden ollessa päällä unet eivät ehkä juurikaan pidentyneet, mutta niiden laatu tuntui hoidolla parantuvan.”

Apua lonkkakipuun

Suskilla on ollut lonkkavaivoja jo monia vuosia. Oikeaan lonkkaan on laitettu tekonivel, mutta vasen on vielä oma. Siinäkin tosin on kulumaa, joka ilmoittelee itsestään kivuilla.

Näihin kipuihin Suski on löytänyt hyvän avun BEMER-hoidosta. ”Kun aloitin ottamaan paikallishoitoa lonkalle, yltyivät säryt aluksi entisestään. Ajattelin, että mitä ihmettä – eikös tämän pitänyt helpottaa särkyjä!” Suski kääntyi laitteen myyjän puoleen ja sai suosituksen jatkaa hoitoa säryistä huolimatta sinnikkäästi. Joskus kivut voivat alkuun voimistua, kun veri alkaa kiertää paremmin ja ”tunto palaa”.  Useimmiten kivut ja säryt helpottavat kuitenkin tämän jälkeen. Näin kävi Suskillekin ja lonkan kivut lopulta hävisivät.

”Minulla BEMER-hoito on ollut käytössä silloin, kun vaivoja on tullut. Kun olin ilman hoitoa, alkoivat lonkkakivut tulla takaisin useamman kuukauden hoitotauon jälkeen. Aloin ottaa hoitoa uudelleen ja taas lonkkakipu hävisi. Tällä kerralla särky ei voimistunut alkuun, vaan väheni hoitokertojen myötä, kunnes loppui”, Suski kuvailee hoidon käyttöään ja tuloksia.

Nilkka murtui ja leikkaushaava tulehtui

Kuusi viikkoa sitten Espanjan lomalla sattui ikävä haaveri ja Suskin nilkka murtui. Nilkkaa piti operoida, kun mm. molemmat kehräsluut olivat murskana. Nilkan sisäsyrjän haava parani mallikkaasti, mutta ulkosyrjän haava tulehtui, eikä mennyt umpeen. Kotiin päästyään Suski alkoi ottaa siihen punavalohoitoa muun BEMER-hoidon ohella. Punavalo stimuloi ihon pintakerroksen aineenvaihduntaa ja voi näin nopeuttaa haavojen ja muiden ihovaurioiden paranemista sekä kollageenin tuotantoa. Valohoito onnistui, koska kipsin pystyi ottamaan hoidon ajaksi pois. Muu BEMER-hoito onnistuu myös kipsin läpi.

Hoidon tuloksena iho alkoi uusiutua ja vanhaa ihoa hilseili pois. Nyt paikalla on uutta tervettä ihoa ja haava on pienentynyt merkittävästi. ”Jalkapöydän ja jalan sisäpuolen tunnottomuuteen olen myös saanut hoidosta apua”, kertoo Suski tyytyväisenä.

BEMER-hoito meditaatioharjoituksessa mukana – fokusta päivään

”BEMER-hoidosta on ollut minulle monipuolisesti apua vuosien varrella. Nyt olen pyrkinyt ottamaan sitä aiempaa säännöllisemmin, päivittäin, jotta saisin siitä parhaan hyödyn irti.”

”Olen viime aikoina ottanut joka aamu ja ilta kahdeksan minuutin hoidot ja niiden lisäksi 20 minuutin paikallishoidon, jonka aikana teen myös meditaatioharjoituksen. Tämä antaa minulle fokusta, rauhaa ja virkeyttä päivälle.”

Ratsastustalliyrittäjästä tuli Mind Riders -mentaalivalmentaja

Kun itsestä huolehtimisen merkitys valkeni uupumuksen myötä Suskille, hän aloitti alämäntaidon valmentajan opinnot, ensin omaksi hyödykseen. Opintojen myötä hän innostui asiasta aina vain lisää ja on suorittanut Master Coach -tutkinnon sekä enneagrammi-ohjaajan koulutuksen. Mindfulness-ohjaajaksi hän halusi opiskella myös, kun ymmärsi päivittäisen hiljentymisen merkityksen.

”Viimeisinä vuosina ennen Poni-Haan myyntiä koin saaneeni hyviä työkaluja sekä itseni että yrityksen johtamiseen ja nautin taas täysillä työn tekemisestä. Sain takaisin elämäniloni ja roppakaupalla uusia unelmia”, Suski toteaa kiitollisena.

Näitä oppimiaan työkaluja hän vie nyt eteenpäin myös muille niitä kaipaaville Mind Riders -valmennuksensa kautta.

BEMER-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan kudoksista kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa lihaksilla, luilla, iholla tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset uusiutua ja toipua. Terapiasta on tutkitusti apua mm. palautumiseen: erityisesti kipuun, uneen ja yleiseen elämänlaatuun (1).

Terapia ei siis lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan juuri tiettyä oiretta tai parantamaan juuri tiettyä sairautta, vaan se toimii tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena kehollamme on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla. Tästä Suskinkin tapaus on hyvä esimerkki.

Artikkeli perustuu haastateltavan omiin kokemuksiin, jotka eivät ole yleistettävissä. Mikroverenkierron paremman toiminnan seuraukset ovat yksilöllisiä elimistön tilanteesta riippuen.

Lämmin kiitos Suskille haastattelusta – iloa ja hyvää terveyttä myös jatkoon!

 

Lähde:

  1. Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the “physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *