Oletko istunut koskaan kokouksessa tai lentokoneessa koko ajan jalkojaan liikuttelevan, levottomalta ja kärsivältä vaikuttavan ihmisen vieressä – vai oletko kentien itse se jalkojaan heilutteleva henkilö? Ärsyttävää ja henkilölle itselleen todella epämukavaa!
Syynä on todennäköisesti levottomat jalat -oireyhtymä, joka on päiviä ja erityisesti öitä rasittava oire. The European Brain Council:n raportin mukaan levottomat jalat -oireyhtymä (Restless Legs Syndrome = RLS, nykyisin myös Willis-Ekbom disease) on raskas taakka Euroopan terveydenhuoltojärjestelmille. Levottomat jalat -oireyhtymän diagnosoinnissa ja hoidossa on paljon viivästymisiä ja puutteita, mikä tekee oireyhtymästä kustannuksiltaan yhden Euroopan kalleimmista neurologisista sairauksista.
RLS on vakava neurologinen sairaus, jolla on korkea esiintyvyys – jopa 15% yli 40-vuotiaiden unettomuudesta arvioidaan johtuvan levottomista jaloista. Se aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä potilaille ja merkittäviä kuluja sekä oireesta kärsivälle, terveydenhuollolle että koko yhteiskunnalle.
Kaikki levottomat jalat oireyhtymästä kärsivät tietävät, ettei se ole mikään pikkujuttu, vaan enemmän tai vähemmän sekä päiviä että varsinkin öitä rasittava oire. Ulkopuoliset monesti ihmettelevät, mistä kohkataan – ei kai se nyt haittaa, jos silloin tällöin pitää liikutella jalkoja. Erityisen piinaavan oireista tekee niiden esiintyminen yöaikaan, jolloin unen puutteesta johtuva väsymys muodostuu merkittäväksi haitaksi päivittäiselle keskittymis- ja suorituskyvylle.
Oireisto
Levottomat jalat -oireyhtymä on kyseessä, jos oireita ilmenee vähintään kolme kertaa viikossa minimissään kolmen kuukauden ajanjaksolla. Levottomat jalat -oireyhtymä aiheuttaa sääriin, pohkeisiin ja jalkateriin epämiellyttäviä kivun, pistelyn, polttelun tai muutoin kuvattavia hankalaksi koettuja tuntemuksia.
Oireet esiintyvät erityisesti iltaisin ja öisin. Erityisen häiritseviä ne ovat myös hiukan väsyneenä paikallaan istuessa, esim. kokouksessa, junassa tai lentokoneessa. Oireet ovat yksilöllisiä laadultaan, voimakkuudeltaan ja kestoltaan ja joillakin niitä voi olla myös käsissä ja jopa vartalolla. Hankalat oireet pakottavat nousemaan ylös ja liikuttamaan raajoja.
Monenlaisia syitä taustalla
Levottomat jalat -oireyhtymää tutkitaan jatkuvasti. Kyseessä epäillään olevan neurologinen sairaus, johon liittyisi keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriö. Oireyhtymän todennäköisyyttä lisäävät perintötekijät, naissukupuoli, raudan puute, vaikea krooninen munuaissairaus, diabetes, reuma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja fibromyalgia.
Myös tietyt lääkeaineet (trisykliset masennuslääkkeet, serotoniinin takaisinoton estäjät ja beetasalpaajat), kahvi ja alkoholi voivat lisätä oireita. Yli puolella kuitenkin esiintyy oireita ilman altistavaa tekijää tai sairautta.
On myös saatu viitteitä geneettisten tekijöiden vaikuttavan oireyhtymän esiintyvyyteen. Tutkimuksissa on tullut esille geenejä, jotka selittävät toisilleen sukua olevien ihmisten sairastumista oireyhtymään.
Vielä ei kuitenkaan ole saatu selvitettyä lopullisesti sairauden syntymekanismia.
Syynä sittenkin jalkojen hapenpuute?
Aiemmasta tiedosta poiketen levottomat jalat -oireyhtymän syy voikin olla jalkojen heikossa hapensaannissa. Diplomi insinööri Aaro Salmisen Tampereen yliopistossa julkaistu (2015) väitöskirja osoittaa, että levottomista jaloista kärsivät potilaat kärsivät hapenpuutteesta jaloissaan.
Yleisesti levottomien jalkojen alkuperän on uskottu olevan aivoissa. Salmisen väitöskirja haastaa tämän näkemyksen osoittamalla, että levottomista jaloista kärsivillä potilailla on jaloissaan matalammat happipitoisuudet kuin terveillä kontrollihenkilöillä.
Jalkojen happipitoisuuden sai tutkimuksissa korjattua takaisin normaalitasolle levottomat jalat -oireen hoitoon käytettävällä lääkkeellä. Salmisen väitöskirjan tulokset avaavat väyliä levottomat jalat -oireyhtymän ymmärtämiselle ja uusien hoitomuotojen kehitykselle.
Hoitokeinot oireiston lievittämiseen
Oireiden helpottamiskeinot ovat hyvin yksilöllisiä. Suuri osa hoitokeinoista pyrkii parantamaan ääreisverenkiertoa, joka saa pitämään alaraajat tasalämpöisinä. Hieronta ja vilvoittelu lievittävät oireita vain vähän, lämpö saattaa jopa pahentaa niitä. Jotkut saavat hetkellistä apua alaraajojen suihkuttelusta tai jalkakylvyistä, joitakin taas helpottavat lämpimät ja löysät yösukat tai säärystimet ja osa saa apua avantouinnista tai kevyestä liikunnasta päivällä ja illalla. Nukkumisympäristön rauhallisuus, miellyttävyys ja viileys helpottavat nukahtamista.
Lisäravinteilla (foolihappo, E-vitamiini, magnesium ja rauta) sanotaan myös olevan oireita helpottavia vaikutuksia. Niiden hoitovaste on hyvin yksilöllinen eikä niistä ole saatu selvää näyttöä laajoissa tutkimuksissa.
Oireita voidaan helpottaa keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä, esim. Parkinsonin lääkkeillä. Voimakkaita kipuja voidaan helpottaa kipulääkkeillä. Tulehduskipuihin ja lihaskouristuksiin tarkoitetut lääkkeet eivät auta. Raudanpuutoksessa rautalääkkeet voivat helpottaa oireistoa, millä saattaisi olla myös yhteys raajojen hapensaantiin hemoglobiinin ja siten veren hapenkuljetuspotentiaalin paranemisen kautta. Akupunktiotakin on testattu, mutta hyödyistä ei ole vielä riittävää näyttöä.
Jotkut kovista ja pitkäkestoisista kivuista kärsivät eivät saa riittävää vastetta mistään lääkkeistä. Joskus he jopa turvautuvat äärimmäisiin keinoihin – esimerkiksi tuottavat tahallisesti toisenlaista, helpommin kestettävää voimakasta kipua itselleen.
BEMER-hoidosta hyviä kokemuksia
Fysikaalisella Bemer-verisuoniterapialla on saatu erittäin positiivisia kokemusperäisiä tuloksia levottomat jalat -oireyhtymän hoidossa. Säännöllisellä päivittäisellä terapian käytöllä useilla asiakkailla oireisto on pysynyt hyvin poissa. Terapiataukojen aikana oireisto palautuu vähitellen ennalleen.
Tulos on myös looginen ja uskottava, koska BEMER-terapia parantaa kehon heikentynyttä mikroverenkiertoa ja sitä kautta hapen tarjontaa kudossoluille, myös jaloissa. Kun terapia lopetetaan, heikentyy mikroverenkierto vähitellen alkuperäiseen tilaansa ja jalkojen hapensaanti vähenee, jolloin oireiden palautuminen on looginen seuraus.
Verisuoniterapiaa kannattaa siis kokeilla levottomien jalkojen oireisiin. Se on turvallinen, lääkkeetön hoitomuoto, mutta silti tehokas. Se tukee samalla terveyttä ja hyvää elämänlaatua kokonaisvaltaisesti parantuneen mikroverenkierron kautta.
Lähteet:
- Restless legs syndrome. NHS. 6.8.2018.
- Saarelma S. Levottomat jalat -oireyhtymä. Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Julkaistu 12.5.2020.
- Salminen A. Peripheral hypoxia and autonomic responses in restless legs syndrome. 2015.
- Levottomat Jalat – Restless Legs ry. Tunnistatko sairautesi – Levottomat jalat?
- Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the “physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12.
Kirjoittanut terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja Riitta Hassinen