Esidiabetes ja T2 diabetes ovat yhteydessä heikentyneeseen mikroverenkiertoon. (The Maastricht Study)

Tyypin 2 diabeteksen yhteydessä sydän- ja verisuonitautien kohonnut riski on jo hyvin tunnettu yhdistelmä. Suurten valtimoiden toimintahäiriöit ovat osasyynä kohonneeseen riskiin. Näitä häiriöitä on jo olemassa diabeteksen esivaiheen aikana.

Miten mikroverenkierron häiriöt vaikuttavat tähän asiaan?

Mikroverenkierron tutkimus on erittäin kiinnostava alue lääketieteessä ja mikroverenkierron merkitys on nyt vasta kunnolla avautumassa eri kroonisten sairauksien taustalla.  Onko myös mikroverenkierron toimintahäiriö samanlainen ilmiö kuin ongelma suurissa valtimoissa? Sen vuoksi tutkimuksessa testattiin hypoteesi, jonka mukaan mikroverenkierron toimintahäiriö on olemassa jo esidiabeteksessa ja esiintyy vaikeampana tyypin 2 diabeteksessä.

Tutkimuksessa verrattiin mikroverenkierron toimintaa henkilöillä, joilla on esidiabetes tai tyypin 2 diabetes ja kohonneet veren sokeriarvot. Tutkittavia oli 2213 henkilöä yhteensä molemista ryhmistä. Osallistujien mikroverenkiertoa tutkittiin silmien verkkokalvoissa ja ihossa.

Tutkimuksen mukaan yhteys mikroverenkierron häiriöihin on ilmeinen.

Esidiabetes, T2 diabetes ja korkea verensokeri liittyivät tutkimuksen mukaan heikentyneeseen mikroverenkierron toimintaan verkkokalvossa ja ihossa. Nämä havainnot tukevat käsitystä siitä, että mikroverenkierron toimintahäiriö edeltää tyypin 2 diabetekseen liittyvien sydänsairauksien kehittymistä ja muita komplikaatioita, joilla voi olla osittain mikrovaskulaarinen alkuperä (esim. sydämen vajaatoiminta).

Tutkimus osoittaa lisäksi, että veren sokeriarvot ovat sidoksissa mikroverenkierron toimintahäiriöön.

Yhteenvetona voidaan siis sanoa näiden tietojen tukevan käsitystä siitä, että mikroverenkierron häiriöt yleistyvät ennen T2 diabeteksen diagnoosia. Verenvirtauksen häiriöt pienissä mikroverisuonissa voivat aiheuttaa liitännäissairauksia, jotka esiintyvät T2 diabeteksen yhteydessä ja esidiabeteksessä. Näitä sairauksia ovat esim. retinopatia, nefropatia, neuropatia, sydämen vajaatoiminta, aivohalvaus ja toimintakyvyn heikkeneminen.

Lähde: Ben M. Sörensen et al. Alla olevasta linkistä löydät tutkimuksen.

https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023446

Miten tukea hyvää mikroverenkiertoa?

Riittävä palautuminen, hyvä uni, sopiva liikunta ja terveellinen ravinto ovat tietenkin terveyden peruspilareita. Näiden lisäksi on mahdollista käyttää kohdennetua terapiaa, joka vaikuttaa mikroverisuonistoon tukien sen luonnollista toimintaa. Fysikaalinen BEMER verisuoniterapia on lääketieteellisenä laitteena sertifioitu, kohdennettu terapia mikroverenkierron häiriöihin ja sitä käytetään tukemaan paranemista sekä ennaltaehkäisemään häiriöitä mikroverenkierrossa. Terapialla ei ole todettu haitallisia sivuvaikutuksia ja se soveltuu kotikäyttöön. www.bemernordic.com

2 Comments

  1. Hei. Onko tutkimustuloksia siitä, miten Bemer-hoito on vaikuttanut matalapaineglaukooman muutoksiin? Minulla todettiin 6 vuotta sitten kyseinen tauti, ja sitä on seurattu senjälkeen vuoden välein. Nyt tuli ilmoitus, että seuranta voidaan lopettaa koska muutoksia huonompaan suuntaan ei ole tapahtunut. En tiedä onko tauti kokonaan kadonnut vai pysynyt entisellään, siitä en saanut tietoa. Koko tämän 6 vuoden ajan olen ottanut Bemer- hoitoa 2-3 kertaa viikossa.

  2. Hei! Aivan loistavaa, että olet saanut hyvän hoitovasteen. Tästä meillä ei ole tutkimusjulkaisua. Raportoituja tapauksia silmän makulan rappeumaan saaduista hoitovasteista on useita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *