Monipuolinen tausta liikunnan ja urheilun parissa

76-vuotiasta Esa Pyhälää voi hyvällä syyllä kutsua liikunta-alan moniottelijaksi, niin monessa hän on elämänsä aikana ehtinyt olla mukana.  Liikunnanohjaajan ammatissaan hän on toiminut vuodesta 1971 lähtien, ensin liikunnanopettajana Kauhajoen ammattikoululla pari vuotta  ja sitten 4000-päisen henkilöstön liikuttajana silloisen Raahen Rautaruukin (nykyinen SSAB) tehtaalla 17 vuoden ajan.

Siinä sivussa hän on toiminut valmentajana aikanaan mainetta niittäneille urheilijoille, kuten Petri Keskitalolle ja monelle maaottelutason urheilijalle. Vuosi 1986 on jäänyt tiiviisti muistoihin, kun Esa ja Petri Keskitalo sattuivat olemaan samaan aikaan treenileirillä Sotshissa, kun Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui. Myöhemmin samana vuonna Petri Keskitalo voitti Ateenassa nuorten maailmanmestaruuden 10-ottelussa!

150 km pitkän Pyhäjoki-melonnan Esa käynnisti vuonna 1991 ja on toiminut siinä järjestäjänä aivan viime vuosiin asti. Läänin liikuntalautakuntaankin Esa päätyi kuudeksi vuodeksi 80- ja 90-lukujen taitteessa.

Kahvakuulainnostus Suomeen

Kahvakuuliin Esa törmäsi jo vuonna 1979 Sotshissa seuratessaan sikäläisten urheilijoiden treenausta. Hän valmistutti omaan kokeiluunsa samanmoisen kahvallisen kuulan ja totesi, että sen kanssa treenaaminen voimisti hyvin koko kehoa.

Varsinaisen kahvakuulainnostuksen levittämisen Esa aloitti vuonna 2007, jonka seurauksena hän on pitänyt toistatuhatta kahvakuulakoulutusta ympäri Suomen: urheiluopistoissa, kunnissa ja kaupungeissa. Tulos on tänä päivänä nähtävissä. Kahvakuulat ovat ahkerassa käytössä melkeinpä kaikilla kuntosaleilla ja kahvakuulatunteja on tarjolla harrastelijoillekin.

BEMER-hoidon vaikutustapa puhutteli heti

”Tiesin heti luennon alkumetreillä, että tätä laitetta haluan kokeilla”, kertoo Esa, kun kuuli BEMER-terapiasta ensimmäisen kerran vuonna 2010. BEMER-hoidon toimintamekanismi verenkierron parantamisen kautta kuulosti loogiselta ja vakuutti Esan, jolla on hyvä käsitys ihmisen fysiologiasta.

Ensimmäinen positiivinen vaikutus tuli heti käytön alussa tunnilla pidentyneiden yöunien myötä. Myös palautuminen treeneistä ja kuntoutuminen leikkauksista on ollut nopeampaa, minkä Esa on vuosien varrella huomannut. Elokuussa 77-vuotta täyttävä Esa on edelleen todella virkeä ja muisti pelaa ongelmitta. Kokeilupäätöstä ei ole tarvinnut katua päivääkään.

Leikkauksista useita kokemuksia – BEMER-hoidolla ja ilman

Esa on kovasti liikkuvana ja treenaavana joutunut käymään jo useassa leikkauksessa. Polvet ja olkapäät on leikattu ja nyt viimeisimpänä lonkka.

Vuonna 2008 Kuortaneella pitämässään kahvakuulakoulutuksessa Esa loukkasi olkapäänsä pahasti, kun kiertäjäkalvo repesi. Olkapää jouduttiin leikkaamaan ja kivut olivat kovat niin ennen leikkausta kuin sen jälkeenkin.

Toinen olkapää vammautui myöhemmin ja leikattiin vuonna 2011. Silloin Esalla oli jo BEMER-laite käytössään, eikä hän ihmetyksekseen tarvinnut kipulääkitystä leikkauksen jälkeen ollenkaan. Ostetut, mutta avaamattomat, kipulääkepakkaukset löytyvät edelleen todisteeksi kaapista. Kokemus oli aivan toisenlainen kuin aiemmin leikatun olkapään kanssa.

Viimeisin lonkkaleikkaus ja siitä kuntoutuminen sujuivat mainiosti

Lonkkaleikkauksesta ja uuden pallonivelen asennuksesta on nyt reilu vuosi. ”Oikean lonkan kuluma oli vaivannut parisen vuotta ennen leikkausta, eikä aitajuoksuharjoituksiin enää oikein kyennyt”, naureskelee Esa. Rehellisyyden nimissä kävelykin oli jo alkanut olla hankalaa ja jalkaa piti hiukan raahata mukana.

Esa noudatti fysioterapeutin antamia kuntoutusohjeita säntillisesti heti leikkauksen jälkeen ja lisäsi muutaman viikon kuluttua lisäharjoitteita punttisalilla. Aina aktiivisesti liikkuneena hän kaipasi vähän lisähaastetta kuntoutukseen.

BEMER-terapia oli tietysti mukana myös lonkkaleikkauksen kuntoutuksessa. Kipuja Esalla ei ollut, mutta tällä kerralla hän käytti myös kipulääkkeitä leikkauksen jälkeisen viikon.

Jälkitarkastuksessa, kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen, lääkäri ihmetteli nopeaa paranemista sekä lonkan liikkuvuutta ja voimaa. BEMER-terapiasta lääkäri oli kuullut aiemminkin, vaikkei sitä sen kummemmin kommentoinut, kun Esa otti sen puheeksi.

BEMER-terapian sanansaattajana

Esa on hyvien kokemustensa myötä puhunut BEMER-hoidon tuomista hyödyistä mielellään myös tuttavilleen ja päätti ryhtyä laitteen jälleenmyyjäksi. Esa oli se henkilö, joka esitteli terapian Tero Pitkämäelle ja hänen managerilleen Tero Heiskalle, joilla molemmilla hoito on ollut säännöllisessä käytössä vuodesta 2011 alkaen erinomaisin tuloksin. Monet muutkin Esaa kuunnelleet urheilijat ovat ottaneet terapian käyttöönsä, mm. kiekonheiton vuoden 2007 maailmanmestari Gerd Kanter Virosta. Raahen seudun reumapotilaat ovat Esan ansiosta saaneet apua hoidosta.

Esan toiveissa on, että yhä useampi valmentaja, fysioterapeutti ja lääkäri perehtyisi tähän tehokkaaseen hoitomuotoon ennakkoluulottomasti. ”BEMER-hoito pitäisi saada leviämään Suomessa kahvakuulainnostuksen tapaan. Näin saataisiin hoidon hyödyt yhä useammalle tarvitsijalle”, Esa toteaa.  Esalla näyttää olevan hyvä vainu toimivien terveyttä edistävien keinojen suhteen.

Hyvä mikroverenkierto ja kudosaineenvaihdunta vähentää kipua ja nopeuttaa paranemista

BEMER-hoito on fysikaalista verisuoniterapiaa, joka parantaa heikentynyttä verenkiertoa mikroverisuonistossa, jonka piiriin kuuluu 74 % kaikista verisuonistamme. BEMER-terapian vaikutus ulottuu kehon pinnalta aina sisäelimiin asti. Hyvä mikroverenkierto on perusedellytys solujen tehokkaalle aineenvaihdunnalle ja se tukee näin kudosten, mm. luuston, lihasten ja ihon, paranemisprosesseja. Kun solut ja niistä muodostuvat kudokset saavat veren mukana tarvitsemansa hapen ja ravinteet sekä pystyvät tehokkaasti poistamaan aineenvaihduntatuotteet, kuten vaikkapa hiilidioksidin ja maitohapon, kivut lievittyvät ja vammojen parantuminen sekä rasituksesta palautuminen on nopeampaa.

Artikkeli perustuu haastateltavan omiin kokemuksiin, jotka eivät ole yleistettävissä. Mikroverenkierron paremman toiminnan seuraukset ovat yksilöllisiä elimistön tilanteesta riippuen.

Lämmin kiitos Esalle haastattelusta ja oikein hyvää kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *