Mahtavia tuloksia Jau Jau -islanninhevostallilla

Jau Jau Icelandic Horses Oy on Kirsi Valven ja Heli Hirvelän, äidin ja tyttären, yhteisesti pyörittämä perheyritys Järvenpäässä. Toiminnan ytimessä on hevosten hyvinvointi sekä asiakkaiden palvelu hymyssä suin jau jau -asenteella.

Jau Jau -nimi juontaa juurensa hevosten alkuperämaahan Islantiin, jossa usein kuultu já já tarkoittaa kyllä, kyllä, jees jees, ja lausutaan jau jau. Heli kertoo, että he haluavat toimia ja palvella asiakkaitaan juuri tällä ”kyllä natsaa” mentaliteetilla. ”Hyvä fiilis on tärkeää kaikille, sekä asiakkaille että meille tallilla työskenteleville!”, painottaa Heli.

BEMER-hoito kokeiluun

BEMER-hoito oli sattunut Helin silmiin ensimmäisen kerran erään ratsastajan Instagram-postauksesta. Siinä ratsastaja oli ihmetellyt hyviä tuloksia jo yhden käyttökerran jälkeen.

Kiinnostus heräsi ja Heli päätyi asiaa tutkittuaan hankkimaan BEMER-laitteen vuokralle kokeillakseen laitteen toimintaa ja vaikutuksia omille hevosilleen.

Alkuun BEMER Horse Set -laitteen hinta vaikutti Helistä korkealta. Ajateltuaan asiaa pidemmälle 23 omistamansa hevosen terveyden kannalta, hän tuli siihen tulokseen, että laite saattaisi kuitenkin olla pitkällä aikavälillä hyvä sijoitus, jos se vähentäisi vaivoja ja terveydenhoidon kustannuksia.  Siispä kokeilemaan!

Paljon apua jo lyhyessä ajassa

Tulokset ovatkin olleet jopa odotuksia parempia. BEMER-hoidot aloitettiin kolme kuukautta sitten 15 hevoselle säännöllisesti päivittäin ja tuloksia alkoi näkyä nopeasti.

Kaikkein vaikuttavin tulos saatiin jo muutaman viikon aikana neljä vuotta Cushingin-tautia sairastaneelle Hástika-tammalle, joka puuskutti voimakkaasti vähäisenkin rasituksen jälkeen.

Vanhemmilla hevosilla aika yleisessä Cushingin-taudissa aivolisäkkeen toimintahäiriö johtaa hormonien erityksen epätasapainoon, josta seuraa aineenvaihdunnallisia ongelmia.

Ratsastuksen jälkeisen palauttavan BEMER-hoidon myötä epänormaali puuskutus loppui ja Hástika kestää nyt normaalin ratsastuksen kuten muutkin hevoset.

Heli oli tästä tapauksesta tietysti erityisen onnellinen, koska oli ollut jatkuvasti huolissaan tamman tilanteesta. Hástikan veriarvot oli onneksi parantuneet jo aiemmin erityisellä ruokavaliolla sekä lääkityksellä.

Toinen silminnähtävä muutos tapahtui Hetja-tammalle, joka on perimältään kuuma ja välillä äksyilevä, erityisesti satuloimisen aikana. Palauttavan BEMER-hoidon myötä tamma on rauhoittunut ja näyttää tyytyväiseltä jo siinä vaiheessa, kun BEMER-hoitoloimi otetaan esille. Satuloiminen sujuu nyt useimmiten ihan rauhallisissa merkeissä, joten vaikutus käytökseen on ollut suuri.

Helin oma kilpahevonen, ori Lombert, on tullut hoidon myötä energisemmäksi ratsastaessa ja juoksuttaessa se on välillä kuin ”lentoon lähdössä”. Tämä on Helin mukaan ollut kaivattu muutos, koska energisyyttä tarvitaan askellajikilpailuissa, jotta liikkeet näyttävät ponnekkailta.

Eräs takajalan kroonisesta vaivasta kärsinyt tamma lepuutti aina vain kipeää jalkaansa, mutta nyt BEMER-hoidon myötä on alkanut laittaa sille painoa ja lepuuttaa myös toista takajalkaansa ollessaan paikallaan.

”Kaikki hevoset nauttivat hoidosta silminnähden”, jatkaa Heli. ”Ne alkavat usein maiskutella hoidon aikana, niiden pää laskee ja ne näyttävät siltä, kuin meinaisivat nukahtaa.

Tallin työntekijät ovat myös panneet merkille, että hevoset usein pissaavat hoidon jälkeen.” 

Mikroverenkiertoa parantamalla tuetaan laajasti terveyttä

BEMER-hoidon vaikutukset pohjautuvat sen kykyyn parantaa verenvirtausta pienimmissä verisuonissa eli mikroverisuonissa. Ihmisellä näitä mikroverisuonia on 74 % kaikista verisuonista ja hevosillakin niitä on samaan tapaan pääosa verisuonistosta. Koska kaikkien solujen aineenvaihdunta  on riippuvainen hyvästä mikroverenkierrosta ja sen mukanaan tuomasta hapesta ja ravintoaineista, on helppoa ymmärtää, että mikroverenkierron merkitys niin ihmisten kuin eläintenkin terveydelle on suuri.

Fysikaalinen BEMER-hoito on kätevä käyttää

Heli pitää terapian käyttöä erittäin kätevänä, koska hoitoloimessa on sisäänrakennettu akku, eikä sähköjohtojen kanssa tarvitse taiteilla. Myös hoitoloimeen integroidun ohjausyksikön käyttö on hyvin yksinkertaista: vain kolme ohjelmaa ja niille omat painikkeensa.

Loimen voi jättää hevosen päälle niin, ettei kenenkään tarvitse olla vahtimassa. Toki hevonen on kytkettävä kiinni, ettei se pääse piehtaroimeen loimi selässään. ”Jos jotakin saisi toivoa, se olisi hoitoloimen muotoon ommeltu suojapussi, jonka voisi laittaa pesukoneeseen”, ehdottaa Heli.

Sanaa eteenpäin BEMER-hoidon mahdollisuuksista

”Olemme todella tyytyväisiä tuloksista, joita olemme BEMER-hoidolla saaneet hevosillemme!”, toteaa Heli. Toiveissa siintää ihmisten hoitoon tarkoitetun BEMER-laitteen hankinta myös, sillä ratsastajille olisi sen käytöstä hyötyä yhtä lailla kuin hevosillekin.

Heli haluaa välittää sanaa näistä hyvistä tuloksista eteenpäin, jotta muutkin hevosten omistajat voisivat löytää tämän tehokkaan hoitomuodon hevostensa ja itsensä avuksi. Siksi BEMER Nordic sai tehdä tämän haastattelun sekä osallistua Helsinki Horse Fair 2019 -messuille yhdessä Jau Jau -tallin kanssa.

Hevosten terveys ja hyvinvointi toiminnan perusedellytys

Kirsi ja Heli ovat panostaneet hevosten hyvinvointiin monin tavoin, koska he uskovat, että se on perusta kaikelle muulle toiminnalle ja hyvälle hengelle tallilla. Kun hevoset ovat onnellisia, hyvinvoivia ja osaavia, myös ratsastaja voi tulla tallille iloisin mielin ja kokea onnistumisen hetkiä satulassa.

Liikunnan ja levon on oltava tasapainossa ja jokaisella hevosella onkin ainakin yksi vapaapäivä viikossa. Tarhat ovat isoja ja tarhauskaverit on valittu niin, että hevosten välillä vallitsevat arvoasemakiistat eivät pääse tarhausta häiritsemään, vaan kukin hevonen saa tarhata ja syödä rauhassa.

Kaviot hoidetaan säännöllisesti ja varmistetaan, että kengitys on sopiva. Samoin satuloiden istuvuus on huomioitu yksilöllisesti sovitetuilla laadukkailla satuloilla. Hevosten säännöllinen ratsuttaminen puolestaan takaa niiden oikeanlaisen liikkumisen niin, että lihasjännityksiä tai kireyksiä ei pääsisi muodostumaan.

BEMER Nordic kiittää haastattelusta sekä messukutsusta ja toivottaa Helille, Kirsille ja koko Jau Jau -tallille hevosineen oikein hyvää kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *