Barbro Mattson-Salmisen 2-vuotias Pikku Myy -varsa Paraisilta on iloinen temmeltäjä, jonka vauhtiin tuli ikävästi totaalinen stoppi maaliskuussa. Takajalan murtuma vei varsan tallin lepoon useammaksi viikoksi.

Murtuma on nyt onneksi parantunut ja varsa on päässyt taas purkamaan energiaansa tarhassa.

”Pikku Myy esittelee ”kevätjuhlaliikkeitään” eli pukkilaukkaa ja muuta vauhdikasta menoa taas entiseen malliin ja se on kyllä kiva. Tosin toivon, että se olisi tullut vähän varovaisemmaksi, ettei enää tapahtuisi mitään”, hymyilee Barbro.

Märkä maa ja kova vauhti johtivat liukastumiseen

Maaliskuussa maa oli sateen jäljiltä liukas ja Pikku Myyn ”kevätjuhlaliikkeet” johtivat liukastumiseen, jossa sen oikeaan takajalkaan tuli murtuma. Barbro huomasi tapahtuman melko pian, kun varsa ei enää laittanut painoa jalalle.

”Onneksi meillä on hyvä eläinlääkäri, joka tuli paikalle nopeasti röntgenlaitteineen. Hän näki heti, että murtuma oli sellaisessa paikassa, että jalka voi parantua täyteen toimintakuntoon. Se oli kyllä suuri helpotus”, kertaa Barbro tunnelmiaan.

Tallilepoa ja BEMER®-terapiaa

Pikku Myy määrättiin tallin lepoon kuudeksi viikoksi, koska jalkaa ei saanut rasittaa eikä suuremmin liikuttaa. Lisäksi varmistettiin, että se saa tarpeeksi kivennäisiä, lähinnä kalkkia, luutumista edistämään.

Parin, kolmen viikon kuluttua tapahtuneesta Barbro kuuli BEMER® Horse Set -laitteesta ja päätti ottaa sen kokeiluun. Jälleenmyyjä näytti, kuinka hoitoloimea ja -suojia käytetään ja niin hoito päätyi jokailtaiseksi rutiiniksi.

”Käytin varsalle lyhyempiä ja vähemmän voimakkaita viiden ja kymmenen minuutin hoitoja, koska ne selvästi rentouttivat ja rauhoittivat hevosta. Etenkin viiden minuutin hoidon jälkeen varsa jäi nuokkumaan. Kokeilin myös viidentoista minuutin hoitoa, mutta se piristi Pikku Myytä liikaa, kun se on jo valmiiksi kovin energinen”, kertaa Barbro hoitokokemuksiaan.

Hoitavat jalkasuojat laitettiin hoitoloimesta roikkumaan takajalkojen kohdalle, koska varsalle niitä ei haluttu jalkoihin vielä laittaa, kun se ei ollut suojiin niin tottunut ja olisi voinut alkaa hyppiä ja pomppia.

”Kuuden viikon kuluttua tarkastusröntgenissä huomattiin, että murtuma oli hyvin parantunut, vaikkei vielä ihan kokonaan. Juhannuksen tienoilla saimme laskea Pikku Myyn laitumelle, kun eläinlääkärin mukaan murtuma oli täysin parantunut. Uskon, että Bemerillä oli osuutensa hyvässä ja nopeassa paranemisessa.”

”Vauhti jatkuu taas entisellään. Nyt vain toivomme parasta, ettei uusia haavereita satu. Eläinlääkärikin tuumi, että varsa on liian nopea itselleen!”

Barbro kokeili hoitoa myös 11-vuotiaalle hevoselleen

Hän antoi hoidon aina ennen ratsastusta ja huomasi, että hevonen vertyi nopeammin ja sen nivelet napsuivat vähemmän. Se myös pissasi aina heti ratsastuksen jälkeen, joten nesteet lähtivät paremmin kiertämään. Siitä merkkinä oli myös lisääntynyt juominen. ”Huomaan juodun veden määrän, koska hevoset juovat ämpäreistä automaattien sijaan”, Barbro kertoo.

BEMER®-terapian vaikutukset perustuvat parantuneeseen mikroverenkiertoon

BEMER®-verisuoniterapia on fysikaalinen hoitomuoto, joka parantaa pienten verisuonten heikentynyttä verenvirtausta niin ihmisillä kuin hevosillakin. Näin se auttaa palauttamaan riittävän hapen ja ravinteiden tarjonnan kudossoluille ja poistamaan niistä kuona-aineita, minkä seurauksena kudoksilla, kuten vaikkapa iholla, aivoilla, lihaksilla, luilla tai sisäelimillä, on paremmat edellytykset toimia, uusiutua ja toipua – sekä tuottaa energiaa.

Terapia ei lääkkeen tavoin ole kohdennettu poistamaan tiettyä oiretta tai parantamaan tiettyä sairautta, vaan se toimii laajemmin, tukemalla mikroverenkiertoa, jonka seurauksena keholla on paremmat mahdollisuudet korjata omaa toimintaansa monella tavalla. Se siis auttaa kehoa toimimaan sillä tavalla, kuin sen luonnollisesti kuuluisikin.

Hoidon vaikutus ei välttämättä tunnu juuri miltään hoidon aikana, pientä mahdollista kihelmöintiä lukuun ottamatta, koska emme juuri tunne verenkiertoamme. Ja näin kuuluukin olla, koska tuskin haluaisimmekaan tuntea veren liikkeitä 100 000 kilometriä pitkässä verisuoniverkostossamme! Terapian tulokset tuntuvat sen sijaan usein pidemmällä aikavälillä olon yksilöllisenä kohentumisena. Hevosen reagointi hoitoon on usein helppoa huomata sen ilmeistä ja eleistä sekä liikkumisesta.

Kiitämme lämpimästi Barbroa haastattelusta ja toivotamme hänelle sekä hevosilleen hyvää syksyä!

 

Artikkeli perustuu haastateltavan omiin kokemuksiin, jotka eivät välttämättä ole yleistettävissä muihin ihmisiin tai hevosiin. Mikroverenkierron paremman toiminnan seuraukset ovat yksilöllisiä elimistön lähtötilanteesta riippuen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *