Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa oli lauantaina 13.4. mahtavan sydämelliset messut. Messupaikka oli tupaten täynnä sydän- ja verisuoniterveydestä kiinnostuneita ja heitä riitti BEMER-esittelyynkin jonoksi asti. Lämmin kiitos kaikille jonottaneille ja esittelyssä käyneille!

Pienet mikroverisuonet puheenaiheena asiantuntijaluennolla

Espoon Sydänyhdistyksen järjestämiin messuihin kuuluivat asiantuntijaluennot, jotka pyörivät kahdessa salissa koko messupäivän ajan. Pienten verisuonten tärkeä merkitys nousi esille professori Timo Strandbergin esityksessä “Voiko valtimosairauksia hoitamalla ehkäistä muistisairauksia?”. Aiheeseen liittyvä artikkeli löytyy Sydänliiton sivuilta (Kytömäki 2019).

Artikkelissa kuvaillaan, kuinka verisuoniperäisellä eli vaskulaarisella dementialla on perinteisesti tarkoitettu suurien suonien tautia, joissa suonen tukos johtaa infarktiin, josta voi aiheutua muistiongelmia saman tien.

Pienten suonten tauti taas ei ilmene yhden suonen tukkeutuessa, vaan vasta silloin, kun useampi pieni suoni on tukkeutunut. Näin vaikutukset tulevat hitaammin ongelmien kumuloituessa. Ongelma näkyy magneettikuvissa valkean aineen muutoksina, pieninä pilkkuina. Aivojen tietojenkäsittelykykyyn ne vaikuttavat silloin, kun niitä on riittävän paljon tietyllä aivojen alueella. Tällaista kehitystä on havaittu usein Alzheimerin taudissa. Näiden suurten ja pienten suonten tautien sekamuoto on artikkelin mukaan ehkä kaikkein yleisin muistisairaus.

Verisuonia hoitamalla koko keho voidaan pitää kunnossa

Sydänliiton artikkelissa Timo Strandberg muistuttaa, että dementiaa voidaan useimmiten ehkäistä tai lykätä myöhemmäksi hyvillä elintavoilla yhdistämällä liikuntaa, ruokavaliomuutoksia, toimintakykyä ylläpitävää harjoittelua ja valtimotautiriskien hallintaa. Artikkelin mukaan myös muita vanhuusiän sairauksia, kuten hauraus-raihnausoireyhtymää (eli gerasteniaa), kaatumisia ja osteoporoottisia murtumia, kroonista kipua ja inkontinenssia voidaan ehkäistä samalla, kun ehkäistään sydän- ja verisuonisairauksia. Hyvä verenkierto on siis kokonaisvaltainen avain terveeseen vanhuuteen.

Pienten mikroverisuonten suuri merkitys aletaan ymmärtää

Pienten verisuonten (eli mikroverisuonten) toiminta on noussut tapetille aivan viime vuosien aikana, kun tutkimus alalla on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Pienestä koostaan huolimatta niiden rooli hapen ja ravinteiden kuljettajina joka ikiselle solullemme on äärimmäisen tärkeä, jotta kehomme voisi toimia oikein ja solumme pysyä hengissä. Siksi huonon mikroverenkierron tiedetään nykyään olevan hyvin monien kroonisten sairauksien taustalla aina sydän- ja verisuonitaudeista verenpaineeseen, diabetekseen ja dementiaan (Gutterman 2016). Mikroverenkierron toiminnasta kannattaa siis huolehtia.

BEMER-terapia parantaa heikentynyttä mikroverenkiertoa

Fysikaalinen BEMER-verisuoniterapia parantaa nimenomaan pienten verisuonten eli mikroverisuonten verenkiertoa silloin, kun se on heikentynyt. Kun pienten suonten verenkierto tehostuu, paranee solujen aineenvaihdunta eli hapen ja ravinteiden saanti sekä aineenvaihduntatuotteiden poisto. Näin solut pystyvät selviytymään elintärkeistä tehtävistään, mm. tuottamaan tarvitsemansa energian ja uusiutumaan. Tämä on elintärkeää kaikille erilaisille soluillemme aina ihon soluista luu-, lihas-, aivo- ja vaikkapa sydänsoluihin asti.

Mikroverenkierron tehostamisen uranuurtaja

BEMER International on tehnyt jo 21 vuotta uraauurtavaa tutkimusta yhteistyössä mikroverenkierron ja ennaltaehkäisevän lääketieteen asiantuntijoiden kanssa ja ollut aikaansa monia vuosia edellä. Onkin hienoa, että mikroverenkierron merkitys terveydelle on viime vuosina alkanut kiinnostaa lääketieteen toimijoita yhä laajemmin.

BEMER on ollut virallisesti EU:ssa sertifioitu lääkinnällinen laite vuodesta 1998 alkaen. Sertifioinnin uusimista varten vuonna 2014 esitetyn kliinisen arvioinnin (Clinical Evaluation) perusteella terapialle perustettiin vieläpä oma kategoriansa: stimulointilaitteet fysikaaliseen verisuoniterapiaan. BEMER-terapia on edelleen ainoa olemassa oleva hoitomuoto, jolla voidaan merkittävästi parantaa heikentynyttä verenvirtausta mikroverisuonissa stimuloimalla suonten seinämien sponttaania supistumis- ja rentoutumisrytmiä (vasomotion).

Lähteet
Gutterman D. & al. 2016. The Human Microcirculation, Regulation of Flow and Beyond. Circ Res. 2016; 118: 157-172.  DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.115.305364. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.115.305364

Kytömäki M. 2019. Hyvä sydän pitää kehon terveenä ja toimintakykyisenä. Sydänliitto. Sydän.fi. 15.2.2019. https://sydan.fi/hyva-sydan-pitaa-kehon-terveena-ja-toimintakykyisena/

Messukävijöitä riitti osastollamme ihan viimehetkiin asti.

Artikkelin kirjoittaja on BEMER Nordicin tiedottaja Kirsi Paananen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *