Budapestin lääketieteelliseen kongressiin 23.4.2016 kokoontui peräti parisataa kuulijaa. Luennoimassa oli omassa hoitotyössään ja/tai tutkimuksissaan BEMER-terapiaa käyttäviä lääkäreitä.

Unkarissa fysikaalinen verisuoniterapia on ollut käytössä jo 15 vuotta ja on paljon tunnetumpi lääkärien keskuudessa kuin meillä Suomessa. BEMER-terapia on siellä käytössä 56 sairaalassa tai klinikalla ympäri maata.

Neurologi Èva Csécsei hoitaa ja tutkii uniongelmia

Hänellä on paljon uniongelmista kärsisiä potilaita, joiden tilannetta on saatu parannettua muun muassa BEMER-terapialla. Hän on myös tehnyt tutkimusta BEMER-hoidon vaikuttavuudesta uniongelmiin ja esitteli saamiaan mielenkiintoisia tuloksia Budapestin kongressissa.

Primaarinen ja sekundaarinen unettomuus

Neurologi Csécsein tutkijaryhmä on testannut BEMER-terapian vaikuttavuutta sekä primaariin että sekundaariseen unettomuuteen hyvin tuloksin. Primaarinen unettomuus on rakenteellinen ominaisuus ja ilmenee jo lapsuuden aikaisena unettomuutena. Sen taustalla ei ole mitään psykiatrisia häiriöitä tai somaattisia sairauksia. Sekundaarinen unettomuus on sen sijaan fyysisen tai psyykkisen ongelman oire tai seuraus.

Sekundaarisen unettomuuden ryhmässä oli 87 ja primaarisen unettomuuden ryhmässä 47 potilasta. Potilaat saivat käyttöönsä BEMER-uniohjelman ja tarvittaessa mm. kognitiivista terapiaa sekä ohjausta stressin hallintaan ja oikeaan unihygieniaan (eli käytäntöihin, jotka edesauttavat hyvää unta).

Tulokset olivat hyvin rohkaisevia

Sekundaarisen unettomuuden ryhmässä mitattiin tulokset Athens Insomnia Scalella, jossa vakavinta unihäiriötä kuvastaa täydet 24 pistettä. Ryhmän alkutilanteen keskimääräinen pistemäärä oli 20,42. Tilanne mitattiin uudestaan samalla kyselymitarilla kuuden viikon ja kolmen kuukauden kuluttua. Viimeisellä mittauskerralla keskimääräinen pistemäärä oli laskenut 13,22 pisteeseen, mikä on huomattava, yli seitsemän pisteen parannus lähtötilanteeseen.  (Tietoa käytetystä unikyselystä: https://en.wikipedia.org/wiki/Athens_insomnia_scale).

Primaaria unettomuutta tutkittaessa potilaat pitivät unipäiväkirjaa, ja tuloksia mitattiin Groningen Sleep Quality Scalen unkarilaisella versiolla. Kysymykset (15 kpl) koskivat unen laadun eri tekijöitä, ja niihin vastattiin kyllä tai ei. Kyllä-vastaukset viittasivat uniongelmien olemassaoloon ja ei-vastaukset niiden poissaoloon. Ennen unihäiriöiden hoitoa BEMER-uniohjelmalla, ja mahdollisilla muilla edellä mainituilla terapioilla, potilailla oli keskimäärin kahdeksan kyllä-vastausta. Hoitojakson jälkeen kyllä-vastauksia oli keskimäärin kolme, eli uniongelmat olivat vähentyneet huomattavasti.

Hoitosuosituksia

Neurologi Csécsei ei määrää potilailleen unilääkkeitä. Jopa vaikeimmissa unettomuuksissa hän käyttää hoitomuotona BEMER-terapiaa ja stressiä vähentävää lääkitystä.

Sekundaarisessa unettomuudessa hän pitää tärkeänä, että hoidetaan unettomuutta aiheuttavaa sairautta sekä erikseen unettomuutta.

Neurologi Csécsei suosittelee BEMER-terapiaa tukihoitomuodoksi sekä primaariin että sekudaariin unettomuuteen.

Milloin uni on häiriintynyt?

Unettomuus kuuluu yleisimpiin vaivoihin, joihin haetaan apua lääkäriltä. Sen taustalla on useita tekijöitä: elämäntapoihin liittyviä tekijöitä, sairauksia, neurologisia ongelmia ja psyykkisiä tekijöitä. Uniongelmalla voidaan tarkoittaa ympäristötekijöistä johtumattomia nukahtamisvaikeuksia, yöllä tai aikaisin aamulla heräämistä tai heikkoa unen laatua joka ei anna riittävästi lepoa.

Laajan tutkimusaineiston mukaan noin 34 % aikuisväestöstä kohtaa univaikeuksia. Ongelmat lisääntyvät usein ikääntyessä, varsinkin yli 60-vuotiailla. Sydäninfarktipotilaista 63% on unihäiriö. Hormonaalisista syistä johtuen unihäiriöt ovat yleisempiä naisilla.

Fysikaalinen BEMER verisuoniterapia

BEMER-terapia tukee kehon luonnollisia säätelymekanismeja vaikuttamalla verenvirtauksen paranemiseen pienimmissä verisuonissa. Happi ja ravinteet pääsevät paremmin solutasolle ja aineenvaihduntatuotteet poistuvat tehokkaammin myös unen aikana. BEMER-terapiassa on uniohjelma, jolla saadaan uniongelmien hoitoon lisätukea päivällä otettavien hoitojen vaikutukseen. Uniohjelma rentouttaa ja rauhoittaa, sekä tukee verenvirtausta koko kehossa unen aikana.

BEMER-terapian unta parantavasta vaikutuksesta on näyttöä myös tässä tutkimuksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *