BEMER terapia ja andrologia
Dr. Edit Erdei
Andrologia on lääketieteen haara, joka on erikoistunut erityisesti vain miehillä esiintyvien sukupuolielinten ongelmien, hedelmällisyyden ja urologisten sairauksien hoitoon.
Nykytiedon mukaan hedelmättömyysongelmat ovat 40 %/40 % joko miehellä tai naisella oleva ongelma, ja noin 20 % tapauksista ongelma on molemmissa. Onnistunut keinohedelmöitys riippuu myös miehen tehokkaasta hoidosta. Usein tämä vaatii yhdistelmähoidon.
Sperman kypsyminen tapahtuu lisäkiveksessä, jossa toimii tarkka verenkierron ja neurohormonien säätely. Tälle säätelylle BEMER terapia voi antaa merkittävää tukea.
BEMER terapialla voidaan ehkäistä kirurgisten hoitojen tarvetta. Tarvitsemme kutenkin lisää tutkimustietoa sen käyttömahdollisuuksista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että BEMER terapiaa kannattaa antaa ainakin kolme kuukautta, sen jälkeen jatketaan vaikuttavuuden mukaan.
BEMER terapian hyötyjä:
- kivuton hoitomuoto
- hoito voidaan ottaa kotona
- ihon sisään ei tunkeuduta, jolloin ei ole myöskään vaurioriskiä
- BEMER terapian avulla on voitu laskea sperman viskositeettia, jolloin siemenneste pääsee paremmin munasolulle
- tulevaisuudessa BEMER terapiaa hyödynnetään myös leikkaukseen valmistautumisvaiheessa.
Tapauskertomus:
Potilaalla oli jatkuvasti huonontunut sperman laatu, huonoimmillaan se oli 1-2 M/ml. Toisen kiveskohjuleikkauksen jälkeen sperman laatu eli siittiöiden määrä lisääntyi jonkin verran. Lisäkiveksen kystan poiston ja spermakanavan korjauksen jälkeen sperman laatu pysyi ennallaan. Keinohedelmöitys tehtiin kahdesti ilman tulosta (1. kerralla ei hedelmöitystä, 2. kerralla keskenmeno 11. viikolla).
Lokakuussa 2014 potilas sai BEMER terapiaa kuukauden ajan.
Tämän seurauksena siittiöiden määrä lisääntyi ja testosteronitaso normalisoitui. Tästä rohkaistuneena aloitimme kolmen kuukauden BEMER terapiajakson. Saimme erittäin hyviä tuloksia. Sperman laatu lisääntyi 24 M/ml, siittiöt olivat normaalin muotoisia ja liikkuivat hyvin.
Potilaan vaimo sai myös BEMER terapiaa 3 kuukauden ajan, jonka jälkeen hänen gynekologinsa mittasi merkittävästi parantuneen kohdun limakalvon paksuuden verrattuna aiempaan. Vuonna 2015 tehtiin onnistunut keinohedelmöitys ja raskaus alkoi.
Terve vauva 3680 g ja 57 cm syntyi yhdeksän kuukauden kuluttua.
Muistiinpanojen sekä kongressissa jaetun materiaalin pohjalta kirjoittanut sair.hoit. Heli Jurvanen