Diabeetikkomiesten erektiohäiriöt alkavat keskimäärin 10 – 15 vuotta aikaisemmin
Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikkomiehillä on terveisiin verrattuna kaksinkertainen riski saada erektiohäiriöitä. Ne ovat vakavampia ja vastaavat huonommin suun kautta otettuihin lääkehoitoihin (1). Ongelmat alkavat myös nuorempana, noin 35-40-vuotiaana, kun ei-diabeetikoilla erektiohäiriöt alkavat yleistyä keskimäärin 50 ikävuoden jälkeen (2).
Miksi näin on?
Erektiohäiriöihin on monia syitä, sekä psykologisia että fyysisiä. Diabetekseen liittyvissä erektiohäiriöissä yleisenä fyysisenä syynä pidetään suurten ja pienten verisuonten vaurioita ja toimintahäiriöitä, jotka vaikeuttavat verenvirtausta myös sukupuolielimissä, kuten muuallakin elimistössä. Mikroverenkierron häiriöt ovat merkittävänä osana tätä ongelmavyyhteä aiheuttaen kudosten hapenpuutetta sekä diabeettisiä hermovaurioita, jotka voivat myös olla syynä erektiohäiriöille. (1)
Joka neljännellä diabeetikkomiehellä mieshormoni- eli testosteronitasot ovat alhaiset, mikä voi myös aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Verenpaine- ja masennuslääkkeet lisäävät omalta osaltaan erektiohäiriöriskiä. (1)
Erektiohäiriö merkkinä piilevälle sydän- ja verisuonitaudille
Tutkijat löysivät yhteyden erektiohäiriöille sekä piilevälle sydän- ja verisuonisairaudelle usean tutkimuksen tulokset yhdistävässä yhteenvedossaan. Näyttäisi siis siltä, että erektiohäiriön tunnistaminen voisi toimia merkkinä sydän- ja verisuonitautien jatkotutkimusten ja hoitojen aloittamiselle jo aikaisessa vaiheessa, ennenkuin vakavampia oireita ilmaantuu.
Tämä pätee erityisesti nuorempiin miehiin, joilla ei ehkä muuten osattaisi vielä epäillä sydän- ja verisuonitaudin riskiä. Aikaisessa vaiheessa toimiminen voi ennaltaehkäistä riskiä sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin. Erektiohäiriöistä kannattaisi siis kertoa – ja lääkärin niistä kysellä. (3)
Veren virtauksen häiriöt pienimmissä verisuonissa liittyvät erektiohäiriöihin myös muilla miehillä kuin diabeetikoilla, varsinkin kun ikää on kertynyt jo yli 50 vuotta. Esimerkiksi stressi ja istuminen heikentävät verisuonten toimintaa myös genitaalialueella.
Elintavoilla voi vaikuttaa
On osoitettu, että terveelliset elämäntavat voivat vähentää erektiohäiriöriskiä. Vaikutuksia on saatu painon pudotuksella, liikunnan lisäämisellä, terveellisellä ruokavaliolla sekä tupakoinnin lopettamisella. Samalla kohenee verisuoniterveys yleisemminkin. (1)
BEMER-terapia parantaa heikentynyttä mikroverenkiertoa tehokkaasti
BEMER-terapia on fysikaalista verisuoniterapiaa, joka vaikuttaa mikroverenkierron toiminnalliseen ongelmakohtaan: lihasten supistumis-rentoutumisrytmiin pienten valtimoiden lihasseinämissä silloin, kun se on heikentynyt. Tämä seinämien liike “pumppaa” verta eteenpäin pienissä mikroverisuonissa aina hiussuoniin asti.
Mittausten mukaan liike voi BEMER-terapialla parantua, josta enimmillään seuraa 29 % parempi veren jakelu hiussuoniverkostossa ja hapen hyödyntäminen kudoksessa. Nämä tulokset ovat enimmäisarvoja 30 päivän hoidon jälkeen. (4)
Näin terapia auttaa parantamaan hapen ja ravinteiden tarjontaa kudossoluille ja poistamaan kudoksista kuona-aineita, minkä seurauksena kudossolujen ja elinten, myös sukupuolielinten, toiminta saa mahdollisuuden parantua.
Lähteet:
- Maiorino M., Bellastella G. And Esposito K. Diabetes and sexual dysfunction: current perspectives. Diabetes Metab Syndr Obes. 2014; 7: 95-105. Published online 2014 Mar 6.
- Tienhaara H. Diabetes vaikuttaa seksielämään: Jopa kolme neljästä diabeetikkomiehestä kärsii erektiohäiriöistä. Iltalehti. 21.3.2018.
- Osundu C., Vo B., Oni E., Blaha M. & al. The relationship of erectile dysfunction and subclinical cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis. Vascular Medicine. 2018; Vol 23(1) 9-20.
- Klopp R., Niemer W., Schulz J. 2013. Effects of physical stimulation of spontaneous arteriolar vasomotion in patients of various ages undergoing rehabilitation. J Complement Integr Med. 2013; 10 (Suppl): S13-S19.