Korkea verensokeri aiheuttaa mikroverenkierron häiriöitä ja häiriöt aiheuttavat korkeaa verensokeria

Tällaiseen tärkeään johtopäätökseen tullaan mikroverenkierron häiriöiden ja korkean verensokerin yhteyksiä käsittelevässä Amerikan Diabetesyhdistyksen syyskuussa 2018 julkaisemassa artikkelissa. (1)

Kroonisesti koholla pysyvä verensokeri vaurioittaa verisuonia, niin suuria makroverisuonia kuin pieniä mikroverisuoniakin. Niinpä sydän- ja verisuonitaudit ovat diabeetikoilla paljon muuta väestöä yleisempiä.

Riskin sairastua sydäninfarktiin on huomattu olevan suuri jo tyypin 2 diabeteksen toteamisvaiheessa, koska  verisuonten kunto on alkanut heikentyä jo vuosia tai vuosikymmeniä ennen diagnoosia. (2)

Artikkelissa mikroverenkierron rooli nähdään kuitenkin laajemmin: ei ole vain niin, että korkea verensokeri aiheuttaa mikroverenkierron häiriöitä, vaan myös niin, että mikroverenkierron häiriöt aiheuttavat korkeaa verensokeria. (1) Mikä avuksi tähän kierteeseen?

Mistä on kyse?

Pohja tälle väitteelle on varsin selkeä: mikroverenkierron on pystyttävä kuljettamaan insuliini kohdekudoksiin, jotta verensokeri pääsisi siirtymään kudossolujen energianlähteeksi. Jos mikroverenkierto ei kunnolla toimi, eivät nämä tärkeät aineet pääse perille. Solut jäävät ilman energianlähdettään ja verensokeri vain jatkaa nousuaan, kun glukoosi jää tyhjänpanttina kiertämään verisuonistossa.

Diabeetikoille tyypillinen väsymys, nälkä ja painon lasku johtuvat nimenomaan tästä solujen energiavajeesta. Jatkuva pissahätä sekä jano ovat seurausta elimistön yrityksestä erittää liika sokeri kehosta pois.

Mikroverenkierron huonolle toiminnalle on monia syitä, esimerkiksi veren tehokkaasta jakelusta huolehtivan mikroverisuonten säätelyjärjestelmän toiminnan hidastuminen sekä mikroverisuonten vähäisyys.

Mahdollisia lääkehoitoja parhaillaan tutkitaan, mutta niitä on vasta vähän saatavilla. Mikroverenkierron säätelyjärjestelmään ei kuitenkaan ole mahdollista saada korjaavaa vaikutusta lääkkeillä.

Mikroverenkierron häiriöt vaikuttavat luultua laajemmin moniin elimiin  

Korkean verensokerin aiheuttamat mikroverenkierron häiriöt on perinteisesti yhdistetty diabeteksen yleisiin ja pelättyihin lisäsairauksiin silmä-, munuais- ja hermovaurioihin (retinopatia, nefropatia, neuropatia) sekä huonosti paraneviin haavoihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mikroverenkierron häiriöt rajoittuisivat vain silmiin, munuaisiin, hermoihin ja iholle.

Diabeteksessä mikroverenkierron toimintahäiriöitä on havaittu kaikissa elimissä, joista sitä on tähän mennessä tutkittu ja mitattu, esimerkiksi aivoissa, sydämessä ja keuhkoissa – edellä mainittujen lisäksi. Tämä kertoo siitä, että mikroverenkierron häiriöt ovat hyvin laajalle levinneitä ja vaikuttavat moniin, ellei jopa kaikkiin, elimiimme.

Myös alkuvaiheen hoito on tärkeää

Jotta diabetekseen liittyviä mikroverisuoniston rakenteellisia muutoksia ei ehtisi tulla,  tutkijat kuuluttavat aikaisen puuttumisen tärkeyttä. Tutkimusta ja uusia hoitokeinoja kuitenkin tarvitaan heidän mukaansa lisää, koska nykyiset mikroverenkierron toimintahäiriöiden hoitokeinot ovat valitettavasti rajallisia. (3)

Rajallisilla hoitokeinoilla tutkijat viittaavat lääkehoitoihin.

Kun lääketiede keskittyy enimmäkseen löytämään toimivia lääkehoitoja vaivoihimme ja oireisiimme, voivat monet muut hyvin toimivatkin hoitomuodot jäädä edelleen tänä päivänä ilman ansaitsemaansa huomiota terveydenhuollossamme.

Kroonisissa sairauksissa jokainen vastaa pääosin itse omasta hoidostaan. Siksi kannattaa ennakkoluulottomasti etsiä omaa terveyttä parhaiten tukevat hoitokeinot. Itsehän me parhaiten tunnemme omassa olossamme sen, mikä hoito meille toimii.

BEMER-terapia parantaa heikentynyttä mikroverenkiertoa tehokkaasti

Fysikaalinen verisuoniterapia vaikuttaa nimenomaan mikroverenkierron ongelmiin, ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Se parantaa veren virtausta pienimmissä verisuonissamme sekä veren optimaalista jakautumista kudoksiin niiden tarpeen mukaisesti. Mittausten mukaan säännöllisestä hoidosta seuraa jopa 29 % parempi veren jakelu hiussuoniverkostossa ja hapen hyödyntäminen kudoksessa. Nämä tulokset ovat enimmäisarvoja 30 päivän hoidon jälkeen. (6)

Näin terapia auttaa parantamaan hapen ja ravinteiden tarjontaa kudossoluille ja poistamaan kudoksista kuona-aineita, minkä seurauksena kudossolujen ja elinten toiminta saa mahdollisuuden parantua.

Terapiaa käyttävien kokemukset sekä tutkimus näyttävät, että apua on tullut laaja-alaisesti koko kehoon: niin kipuun, uneen kuin yleiseen elämänlaatuunkin (7). Tämä on ymmärrettävää, koska verenkiertoa on joka puolella kehoa, kaikkissa kudoksissa ja elimissä.  Lisäksi diabeetikoilla hoidon on todettu edistävän mm. haavojen parantumista ja immuunipuolustuksen aktivoitumista (8,9).

Nykyisin tiedetään, että heikentynyt mikroverenkierto on yhteydessä useisiin kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, korkeaan verenpaineeseen sekä dementiaan (1, 3, 4, 5). Mikroverenkierron tutkimus on viime vuosina lisääntynyt nopeasti ja osoittaa, että sen toiminnasta kannattaa pitää huolta – mitä aikaisemmin sitä parempi, mutta milloinkaan ei ole myöhäistä.

Lähteet:
1. Stehouwer C. Microvascular Dysfunction and Hyperglycemia: A Vicious Cycle With Widespread Consequences. Diabetes 2018;67:1729-1741.
2. Tyypin 2 diabetes: Käypä hoito -suositus, 2018 (viitattu 18.9.2019). www.käypähoito.fi

  1. Kibel A., Selthofer-Relatic K., Drenjancevic I., Bacun T., Bosnjak I., Kibel D. and Gros M. Coronary microvascular dysfunction in diabetes mellitus. Journal of International Medical Research 2017, Vol. 45(6) 1901-1929. DOI: 10.1177/0300060516675504
  2. Gutterman D. ym. 2016. The Human Microcirculation, Regulation of Flow and Beyond. Circ Res. 2016; 118: 157-172. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.305364.
  3. Bosetti F. ym. 2016. “Small Blood Vessels: Big Health Problems?”: Scientific Recommendations of the National Institutes of Health Workshop. J Am Heart Assoc. 2016;5:e004389; 4.11.2016; doi: 10.1161/JAHA.116.004389.
  4. Klopp R., Niemer W., Schulz J. 2013. Effects of physical stimulation of spontaneous arteriolar vasomotion in patients of various ages undergoing rehabilitation. J Complement Integr Med. 2013; 10 (Suppl): S13-S19.
  5. Bohn W, Hess L and Burger R. 2013. The effects of the “physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. Journal of Complementary and Integrative Medicine 2013; 10(Suppl):s5-12. DOI 10.1515/jcim-2013-0037.
  6. Klopp R., Schulz J., Niemer W., Ruhnau K. J. 2013. Wirkungen einer physikalischen Stimulierung der spontanen arteriolären Vasomotion auf Mikrozirkulation und Immunsystem bei Diabetes und Wundheilungsstörungen. Z Gerontol Geriat 2013 · 47: 415–424, DOI 10.1007/s00391-013-0567-8
  7. Klopp R., Niemer W., Schulz J., Ruhnau K. J. 2013. Influence of a specific, biorhythmically defined physical stimulus on deficient vasomotion in small-caliber arterioles in the subcutis in patients with diabetic polyneuropathy. J Complement Integr Med. 2013; 10 (Suppl): S21-S27.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *